Així ho van avançar i així ho han fet. La CUP i la resta de l'esquerra independentista han convocat una manifestació contra la taula de diàleg, que es tornarà a reunir aquest dimecres a la tarda al Palau de la Generalitat. La mobilització ha estat convocada a les 18.30h a la mateixa plaça Sant Jaume de Barcelona. 

Els anticapitalistes han anunciat a través de les xarxes socials que l'objectiu de la protesta és "denunciar que aquesta taula és via morta" i "rebutjar la repressió continuada de l'Estat". "Per a la CUP, la indefinició i la falta d'horitzó de la part catalana i la negativa del govern espanyol d'abordar la qüestió nuclear del conflicte, que és l'amnistia i l'autodeterminació, invaliden aquest espai.  Es constata el fracàs abans de començar", han afegit.

cartel manifestacion cup

Cartell de la manifestació contra la taula de diàleg

A més, la protesta arriba també un dia després que l'Audiència Nacional processés per pertinença a organització terrorista els tretze presumptes membres dels Comitès de Defensa de la República (CDR) vinculats a l'Operació Judes. La Fiscalia va demanar aquesta acusació i el magistrat ha seguit el mateix criteri que el ministeri públic. A més, a nou d'ells els imputa tinença, dipòsit i fabricació de substàncies o aparells explosius i inflamables de caràcter terrorista.

Els CDR també convoquen

Per altra banda, els CDR, que han donat suport a la convocatòria de la CUP, també es mobilitzaran a la plaça Sant Jaume. Ho faran una hora i mitja després, a les 20h, i en resposta al processament per terrorisme dels activistes encausats en l'Operació Judes.

cartel mani cdr

Incertesa màxima

Aquesta protesta, doncs, suma més inestabilitat i incertesa a una taula a la qual s'arriba amb el Govern completament dividit i, de fet, sense la presència de cap membre de Junts, després que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, vetés la proposta dels postconvergents.

Avui mateix, la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, ha assegurat en una entrevista a Catalunya Ràdio que els republicans intentaran que  "Junts s'incorpori a la taula". "Seguim oberts que Junts nomeni nous representants i que siguin consellers", ha anunciat Vilagrà.

La taula "fracassarà"

Els cupaires, que ja van anunciar abans de la Diada que es mobilitzarien contra la taula de diàleg, estan convençuts que aquesta "fracassarà en els propers dies o setmanes". Així ho va assegurar el diputat Carles Riera, que va aclarir que no es donen les condicions perquè aquesta negociació arribi a bon port.

Els cupaires confien que quan la taula fracassi, s'entri al seu escenari, "que és el de preparar ja l'embat democràtic amb l'Estat a través de les mobilitzacions". Riera també va aclarir que ells no han donat dos anys de marge a aquesta taula, sinó que va ser ERC, i que obrir aquest espai de temps no era motiu necessari per no investir Pere Aragonès com a president de la Generalitat.

 

Imatge principal: manifestació de l'esquerra independentista per la Diada 2021 / Foto: ACN