A pocs dies perquè se celebri la primera reunió de la represa de la taula de diàleg, la CUP s'ha mostrat convençuda que aquesta fracassarà "en les properes setmanes", a molt estirar. Així s'ha expressat en roda de premsa des del Parlament aquest dilluns el diputat Carles Riera, que ha vaticinat que quan això passi "entrarem en el nostre escenari".

"El fracàs d'aquesta taula en les condicions actuals es produirà en els propers dies i setmanes. Això ens portarà al nostre escenari, que és el de preparar ja l'embat democràtic amb l'Estat a través de les mobilitzacions", ha apuntat Riera, que ha negat que aquest comentari sobre la negociació amb la Moncloa sigui "frívol". Riera també ha aclarit que ells no han donat dos anys de marge a aquesta taula, sinó que va ser ERC, i que obrir aquest espai de temps no era motiu necessari per no investir Pere Aragonès com a president de la Generalitat.

"No és cap frivolitat, és una constatació per part nostra", ha explicat tot preguntant si hi ha algú que cregui que de la taula en sorgirà una solució basada en l'amnistia i l'autodeterminació. "Jo no sé de ningú", ha aclarit. En aquest sentit, Riera també ha volgut denunciar "el canvi de guió" dels comuns, als quals ha acusat de deixar-se pel camí la defensa de l'autodeterminació, en referència a les cinc propostes presentades per Jéssica Albiach entre les quals no hi ha el referèndum d'independència.

Una taula amb altres condicions

Riera ha reiterat que la CUP defensa una taula de negociació amb l'Estat basada en altres condicions que ara mateix, ha dit, no es donen. "El que creiem que cal és generar el conflicte civil necessari per forçar l'Estat a acceptar una negociació basada en l'amnistia i l'autodeterminació", ha dit. 

El cupaire ha afegit sobre aquest aspecte que quan, com ells vaticinen, la taula de diàleg fracassi, "el Govern no ha de participar en una negociació que no tingui com a elements exclusius negociadors l'amnistia i l'autodeterminació".

Per a Riera, tant l'èxit d'assistència a les diferents mobilitzacions de la Diada com la que preveuen fer ells el mateix dia que es reuneixi la taula de diàleg -de la qual no ha avançat cap detall més- són indicatius "que el moviment hi és" i que el consens de l'independentisme al voltant de l'autodeterminació és clar. "Tenim previstes manifestacions perquè la lluita és l'únic camí. Amb la lluita crearem les condicions adequades perquè es produeixi aquesta negociació de veritat", ha reivindicat.

Els represaliats per Interior

Preguntat sobre si hi ha avenços pel que fa a la retirada d'acusacions de la Generalitat a manifestants independentistes, Riera ha lamentat que "encara estem molt lluny del compliment dels punts mínims de l'acord [d'investidura]".

Precisament avui mateix, la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha reivindicat que "ha hagut d'arribar ERC al capdavant d'Interior perquè comencessin a canviar les coses en aquest sentit". Tanmateix, ha emplaçat el Departament d'Interior a concretar "què està canviant"

 

Imatge principal: el diputat de la CUP Carles Riera / Foto: ACN