Poques hores abans de la taula de diàleg i amb la negativa de Junts a participar després que es rebutgessin els seus representants, Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) no perd l'esperança de convèncer al seu soci al Govern a assistir-hi. Així ho ha defensat la consellera de la Presidència i una de les representants a la taula de diàleg, Laura Vilagrà, en una entrevista a Catalunya Ràdio. Els republicans intentaran que  "Junts s'incorpori a la taula". 

"Seguim oberts que Junts nomeni nous representants i que siguin consellers", ha anunciat Vilagrà. Però aquest condicionant és el que allunya Junts de la taula de diàleg, els quals havien inclòs a la seva delegació Jordi Sànchez, Jordi Turull i Míriam Nogueras, a més del vicepresident, Jordi Puigneró. 

El foc creuat entre els dos partits del Govern segueix centrant-se en si estava acordat de forma explícita que només es podien nomenar representants de cada partit que fossin al govern. Vilagrà no ha modificat ni un mil·límetre la posició del seu partit: "Aquesta no era una taula de partits i això quedava clar des del principi". A més, la consellera ha recordat que el líder de Junts, Jordi Sánchez, va reconèixer a Catalunya Ràdio que es tractava d'una trobada "de govern a govern". 

Junts no ho veu així i considera que la seva delegació ha estat vetada no només pel president Pere Aragonès, sinó també pel govern espanyol. Vilagrà ha estat taxativa al respecte: "És rotundament fals que La Moncloa sabés els noms de Junts i que els vetés". 

Laura Vilagrà Consellera Presidencia - Sergi AlcàzarRetrat de la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, en l'entrevista feta per a El Nacional.cat / Foto: Sergi Alcàzar.

Crisi al Govern 

La consellera Vilagrà ha reconegut que el Govern es troba en crisi, però s'ha mostrat optimista al respecte: "Espero que puguem reconduir la crisi". Segons la consellera, el Govern segueix treballant bé internament i no s'ha trencat la confiança entre ells.

Vilagrà ha arribat a enfocar el moment actual com una oportunitat per aprendre dels errors i subvertir-los en el futur. La consellera ha destacat fets com rebre informació a través dels mitjans o donar-se més temps per arribar a consensos. 

Aval de La Moncloa

La decisió d'Aragonès de negar la participació a aquells representants de Junts que no formaven part del Govern ha estat aplaudida des del govern espanyol. Des de Madrid s'ha donat suport al president de la Generalitat al·legant que es tracta d'una trobada de govern a govern. També s'ha confirmat que el govern espanyol assistirà a la taula encara que només hi hagi representants republicans.

 

 

Imatge principal: Laura Vilagrà, consellera de la Presidència, a la comissió bilateral entre l'Estat i la Generalitat / Efe