El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha condemnat l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, de la CUP, a sis mesos d'inhabilitació per a càrrec públic i a una multa de sis euros al dia durant tres mesos. 

Però l'alcaldessa de Berga no ha de deixar de ser-ho immediatament. Fins que la sentència no sigui ferma pot continuar en el càrrec. Venturós presentarà ara un recurs a l'Audiència Nacional contra la sentència. I si no li acceptessin encara té una opció més recorrent davant el Tribunal Suprem. La mateixa Venturós assegurava fa uns dies que si el jutge la condemnava desobeiria o no deixaria l'alcaldia.

L'alcaldessa està condemnada per un delicte de desobediència per no haver despenjat l'estelada de la façana de l'Ajuntament durant dos períodes electorals el 2015, però la sentència té possibilitat de recurs. 

El cas s'havia arxivat als jutjats de Berga però fa un any, a petició de la fiscal, es va reobrir la causa. Des d'aleshores, l'alcaldessa ha plantat el jutge en dues ocasions, ja que denunciava que era víctima d'un "judici polític i no jurídic"

La bandera la va tenir penjada durant les jornades del 27 de setembre del 2015 (eleccions al Parlament) i del 20 de desembre del 2015 (eleccions al Congrés).