El referèndum necessita tenir una data fixada com més aviat millor per caminar amb pas ferm cap a un horitzó clar i definit. Aquesta és la principal reclamació que la CUP–Crida Constituent fa al Govern de la Generalitat, després que Junts pel Sí i els anticapitalistes donessin llum verda aquesta setmana als pressupostos que han de garantir la votació sobre el futur de Catalunya.

La diputada de la CUP al Parlament Eulàlia Reguant ha reclamat a l’equip de Carles Puigdemont que fixi una data “com més aviat millor” i l’ha qualificat d'element “imprescindible” per continuar avançant en el procés de desconnexió. Des del Govern es defensa que el referèndum tindrà lloc, com a més tard, la segona quinzena de setembre. Tot i veure aquest termini amb bons ulls, Reguant ha explicat que la seva formació prefereix fer-lo abans de l’estiu. Si se supera aquest termini, Reguant ha assegurat que la seva formació es plantejarà "abandonar d'una manera o una altra" el Parlament per forçar el final de la legislatura. 

Per altra banda, la diputada cupaire ha defensat que en els propers mesos s’haurà de continuar desobeint, tal com s’ha fet fins ara en certes ocasions. “La votació dels pressupostos ja és un inici de desobediència”, assegura. Sobre la possibilitat que el Tribunal Constitucional paralitzi i inhabiliti els comptes de la Generalitat, Reguant ha refermat la posició de la CUP d’actuar “sense arronsar-nos” davant l’Estat espanyol: “En aquest procés és més important la legitimitat que la legalitat”.

El futur si no hi ha referèndum

Eulàlia Reguant ha deixat clar que no temen les inhabilitacions, perquè “amb això ja hi comptàvem” i ha assegurat que, si finalment no es fa el referèndum, s’haurà de parlar de fracàs. En aquest hipotètic escenari futur, des de la formació anticapitalista es farà “el que estigui a la nostra mà per acabar amb aquesta legislatura i que els diputats de la CUP abandonem el Parlament”.

Tocada de crostó a Puigdemont i Mas

La diputada ha recriminat al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i al president del Partit Demòcrata Europeu Català, Artur Mas, una part del seu discurs d’ahir a l’acte ‘Diguem sí’. En concret, referint-se a Puigdemont i a les seves paraules sobre les aspiracions de venjança de l’Estat si el procés no assoleix el seu objectiu, Reguant ha etzibat que “parlar de possible fracàs al mes de març del 2017 no ens fa cap favor, hem d’estar convençuts i transmetre aquest convenciment”.

A Artur Mas li ha retret que a Catalunya parli de deixar de ser súbdits, alhora que va a Madrid “a defensar la tercera via”.