El president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, ha advertit que, si el sobiranisme no guanya el referèndum, l’Estat espanyol es venjarà. Segons Puigdemont, l’executiu de Mariano Rajoy farà qualsevol cosa per impedir que els catalans “segueixin el camí de la democràcia”. “Estan disposats a fer-ho tot, el que es pot explicar i el que no, el que és confessable i el que és inconfessable”, ha assegurat.

En el seu discurs a l’acte ‘Diguem sí’ del PDeCAT, que ha marcat l’inici de la campanya pel referèndum i pel 'sí' de la seva formació, el president català ha alertat, si el procés independentista fracassa, del següent: “De l’Estat només en podem esperar amenaça i venjança”. Una venjança que, segons Puigdemont, el govern central ja està aplicant a tots els catalans sense distinció, tant els partidaris del 'sí' com els partidaris del 'no': “S'estan venjant de nosaltres perjudicant el nostre sistema d’infraestructures, el model educatiu, el lingüístic i, en definitiva, el nostre model de convivència”. 

El cap de l’executiu català considera que Catalunya té una llibertat empetitida en mans d’un "règim" que s’autoanomena “de llibertats”, però que el que realment fa és empetitir-les. “No tenim la llibertat de parlar en català a l’aeroport ni tenim la llibertat de demanar la opinió al poble català sense ser jutjats i inhabilitats”, ha etzibat.

El camí de la democràcia

Puigdemont ha emplaçat els catalans a preguntar-se què estan disposats a fer per tenir llibertat perquè, paral·lelament, l’Estat s’està qüestionant fins a on està disposat a arribar per impedir que els catalans puguin escollir lliurement.

El líder de Junts pel Sí ha respost a les dues preguntes. D’una banda, sobre les aspiracions sobiranistes, ha dit el següent: "El camí que pretén seguir el procés és el de la democràcia, aquell que segueixen les nacions més compromeses del món amb la pau, que ens porta davant les urnes” i que, en aquest punt, coincideix amb molta gent. De l'altra banda, sobre les intencions que tenen des de Madrid, ha assegurat que estan disposats a absolutament tot excepte una cosa: “Mirar-nos els ulls d'igual a igual i negociar”. En aquest sentit, Puigdemont ha dit que l’Estat té tanta por en aquest terreny que es paralitza.

Un ‘sí’ que s’entendrà a tot el món

En clau de campanya pel referèndum, Puigdemont ha volgut deixar clar que cap dels “favors inconfessables”, pagats amb els “diners de tots”, que deu l’Estat espanyol no podrà impedir que se senti “un ‘sí’ enorme”. El president ha augurat que “allò que va començar fa 125 anys a Manresa, va continuar amb la Mancomunitat i la Generalitat Republicana, va mantenir Tarradellas i, posteriorment, els governs de Convergència i Unió” acabarà amb un clam -el ‘sí’- que s’entendrà a totes les capitals del món. “A totes menys a una”, ha puntualitzat en una clara referència a Madrid.