La CUP és l'únic partit que ha registrat al Congrés una esmena a la totalitat a la llei del PSOE per abolir la prostitució, malgrat que el text no va convèncer la majoria de socis del govern espanyol al Congrés, que no van donar suport a prendre-la en consideració. No hi han presentat una esmena a la totalitat ni ERC, ni Junts, que com la CUP hi van votar en contra, ni tampoc els socis del Govern central, En Comú, que en el primer debat de la llei van votar separats de Podem i es van posicionar en el 'no' a la tramitació de la llei. També s'hi va mostrar en contra Cs, mentre que el PNB, EH Bildu, el PDeCAT i Vox es van abstenir.

La proposta de la CUP

Els motius que es van donar durant el debat per a aquestes posicions va ser un excés de punyiment al text, la manca de recursos per a les víctimes o la necessitat d'una llei de tràfic. Ara, la CUP, al text alternatiu proposa incorporar el treball sexual al Règim Especial de l'Estatut dels Treballadors. El text de la formació independentista, segons explica Europa Press, inclou una definició per "delimitar" els conceptes de la seva proposta de llei, de manera que es considerarà servei sexual al "conjunt de pràctiques que es donen en el marc de la prostitució consentida i sense coacció i que estan subjectes a una relació mercantil”.

En aquest article, la CUP també inclou una definició de consentiment en què precisa que aquest ha de ser "lliure", "informat", "concret", "reversible" i "lliure de violència masclista i de coaccions en els termes que defineix la legislació vigent". De la mateixa manera, diferencia entre tràfic -captació, trasllat, acolliment i explotació de les persones mitjançant la coacció i l'amenaça restringint la seva llibertat-; el treball sexual forçat -aquell que s'exerceix sota coacció de qualsevol mena, fins i tot amb xantatge econòmic i de deutes-; i el treball sexual voluntari i autònom -aquell que es realitza amb el consentiment de la persona treballadora sense coacció ni dependència-.

De la mateixa manera, modifica l'article 187 del Codi Penal que, segons explica la formació, a la seva última reforma "confonia el proxenetisme coactiu de la resta del proxenetisme"; així com l'article 11 de la recentment aprovada Llei de Garanties de la Llibertat Sexual, coneguda com a Llei 'només sí que és sí', perquè no es consideri il·lícita la publicitat de la prostitució. Finalment, inclou un programa per ajudar aquelles dones que "desitgin deixar la feina sexual" i "no tinguin mitjans per fer-ho". En aquest sentit, la CUP proposa dues vies: una regularització extraordinària per als que exerceixin la prostitució i estiguin en situació administrativa irregular i la posada en marxa d'un programa de renda bàsica que asseguri que aquestes dones poden canviar de nínxol laboral “amb un coixí econòmic que els permeti el trànsit”.

45.000 dones explotades sexualment a Espanya

Segons el Ministeri d'Interior, hi ha al voltant de 45.000 dones explotades sexualment a Espanya; l'ONU i la Unió Europea estimen que són dones i nenes el 80% de les víctimes de tràfic detectades a Europa, i el 95% són víctimes d'aquesta explotació sexual. "S'ha acabat el temps de les excuses i ha arribat el moment de les decisions", ha llançat la ministra Ariadna Lastra, l'encarregada de defensar la nova normativa al Congrés dels Diputats.