Llum verda a la llei del només sí és sí. El Congrés dels Diputats ha aprovat la nova legislació de garantia integral de la llibertat sexual amb els vots favorables de totes les formacions a l'hemicicle, amb les excepcions del Partit Popular i Vox, que hi han votat en contra; i la CUP, que s'ha abstingut. Amb aquest pas, la normativa continua amb la seva tramitació parlamentària i ara haurà de ser el Senat qui aprovi definitivament aquesta llei. Entre els aspectes més destacats de la legislació, hi figura l'eliminació de la distinció entre abús i agressió sexual i deixa ben clar que la clau per jutjar els delictes sexuals serà si hi ha hagut consentiment nítid. En paral·lel, s'amplien les mesures per proporcionar una atenció integral a les víctimes d'agressions sexuals.

En la seva intervenció durant el debat de la llei, Irene Montero, ministra d'Igualtat, ha sostingut que "la llibertat sexual de les dones serà una realitat malgrat el soroll reaccionari de l'extrema dreta, dels agressors i de la justícia patriarcal: els diem que ells fan molt soroll, però que demostrarem que les feministes som més". Montero ha qualificat de "molt important" aquest pas perquè suposa materialitzar que "el només sí és sí i el 'germana, jo sí que et crec' per fi es converteixen en una llei". "Canviem la violència per la llibertat i la por pel desig", ha manifestat la titular del Ministeri d'Igualtat. Per a Montero, aquest dijous "el moviment feminista ha tornat a fer història, ho havíem de fer per totes i cadascuna de les víctimes, ens ho devíem a nosaltres mateixes i, probablement, sigui un dels drets més importants que podem deixar a les nostres filles en el present i en el futur".

Des del Partit Popular, la diputada Marta González ha explicat que rebutgen el text perquè no és el que els agradaria i perquè "caldria eliminar-lo pràcticament de manera completa" ja que sembla extret del "programa electoral d'Unidas Podemos". Els populars sostenen que la llei "posa en risc la presumpció d'innocència", atès que "haurà de ser el denunciat qui demostri que en la relació sexual hi ha hagut consentiment i no a la inversa", així com que desaparegui la distinció entre abús i violació. Per la seva part, Vox també s'hi ha oposat. La diputada Carla Toscano afirma que és "una pena" que "s'haurà de deixar d'escoltar al carrer expressions com "diga'm com et dius i et demano per Reis" o "això és un cos i no el de la Guàrdia Civil", que són mostres d'enginy popular".

 

Picabaralla amb el PSOE

Els socis del govern de coalició han evidenciat les seves diferències en el debat sobre la llei del només sí és sí. Laura Berja, diputada del PSOE, ha criticat que la llei "exclogui el càstig al proxenetisme" i ha lamentat que el seu partit es veiés forçat la setmana passada a retirar una esmena que plantejava abolir la prostitució. Davant d'aquesta queixa, Irene Montero s'ha dirigit al Partit Socialista per carregar contra la intervenció de Berja que, a parer seu, "no ha reflectit el treball enorme" que s'ha fet per elaborar la llei. Pocs minuts després que la llei del només sí és sí tirés endavant amb una majoria clara al Congrés, Carmen Calvo, exvicepresidenta del govern espanyol, ha fet una piulada crítica al respecte: "La llei del només sí és sí ha estat la del no per a l'esclavitud sexual de les dones per no abordar cap mesura contra la prostitució".

TUIT carmen calvo ley solo sí es sí
Piulada de Carmen Calvo.

Els socialistes sí que han reconegut, però, que "és una bona llei" en el sentit que dona resposta a les víctimes de violència sexual i que estableix les modificacions oportunes al Codi Penal per tal que les dones "no hagin de tornar a cridar als carrers que no és abús, és violació". La resta de grups parlamentaris que han votat favorablement la normativa argüeixen el seu suport perquè la llei estableix que "la dona és un bé protegit de primer rang" —ha dit Pilar Vallugera, d'ERC— o perquè aquesta no es redueix "a un eslògan publicitari, sinó que protegeix i millora la situació de les víctimes" —ha apuntat Sara Giménez, de Ciutadans—.

La llei incorpora quatre esmenes aprovades a l'hemicicle. Destaca que es declara il·lícita tota la publicitat que pugui contribuir a promoure la prostitució —fet pel qual la CUP ha decidit abstenir-se— o el reconeixement del dret a la residència i al treball de les víctimes de violència sexual que tinguin una situació administrativa irregular. Paral·lelament, els menors que cometin delictes sexuals hauran de fer programes formatius sobre educació sexual i d'igualtat de gènere i també rebran ajudes les mares dels menors assassinats per les seves parelles o exparelles en tant que víctimes de violència vicària.