La CUP manté la seva postura: Les lleis de la desconnexió s'han de tramitar amb la fórmula de la ponència conjunta, malgrat l'informe dels lletrats que ho qüestiona.

"El que no pensem fer en cap moment, ni en el futur, és canviar aquest posicionament", ha avisat el diputat cupaire Benet Salellas.

Tot plegat, després que la Mesa del Parlament hagi decidit ajornar la decisió de la seva creació o no fins a la setmana que ve. "Tenim clar que s'aprovarà", ha afirmat.

Per a la formació anticapitalista, aquest ajornament no és cap sorpresa ni cap decepció. Segons han explicat en roda de premsa, JxSí ja els ho va comunicar ahir, després de la reunió setmanal del grup parlamentari.

Per això, Salellas insisteix que "no és cap crisi ni un ajornament sine die", en referència a les crítiques de la resta de partits, que els acusen de manca de coratge i d'estar dividits.

No obstant, dins de JxSí el posicionament no és tan clar, un cop es va conèixer l'informe jurídic. "L'hem d'analitzar i decidir", asseguren fonts de la coalició.

Mentrestant, Salellas ha defensat que "la voluntat de la Mesa és no fer cap pas en fals i, per tant, com que formalment l’informe jurídic ha arribat avui, doncs és lògic que la decisió es prengui la setmana que ve".

No obstant això, Salellas ha recordat que "el temps va corrent" i que l'estabilitat de l'acord amb JxSí depèn en bona part del fet que es comencin a tramitar les lleis de la desconnexió: hisenda catalana, seguretat social i transitorietat jurídica.

Teatralització de l'oposició

"El debat al Parlament no el farem sobre impugnacions o reglaments, el debat al Parlament ha de ser polític", ha remarcat. Amb aquestes paraules, Salellas ha acusat l’oposició de jugar a posar pals a les rodes del procés.

"El que hi ha ara és una nova teatralització", ha etzibat. Ha criticat que el debat se centri més en la forma que no pas en el fons de les lleis.

No obstant, la CUP confia que finalment els grups, especialment CSQP, participin en aquestes ponències. El debat parteix de "zero", ha insistit el diputat.

De fet, ha avançat que tenen intenció de reunir-se amb els podemites per parlar d'aquesta qüestió.