JxSí i la CUP no fan exactament la mateixa interpretació de l'informe no vinculant del serveis jurídics del Parlament que qüestiona la viabilitat de la ponència conjunta de les lleis de la desconnexió, en considerar que no hi ha un consens entre tots els grups parlamentaris.

"No veiem impediment a continuar per la via que es va escollir". Aquesta ha estat la valoració que ha fet el diputat cupaire, Albert Botran.

El diputat de JxSí, Roger Torrent, però, no ho ha deixat tan clar. "La via de les ponències és la millor manera per abordar el debat. Ara bé, analitzarem l’informe i totes les opcions, ja que el que volem és abordar el debat amb tots els grups parlamentaris", ha explicat.

Per tant, JxSí deixa la porta oberta a reconsiderar aquesta vía.

En aquest sentit, des d'avui i fins dimarts, quan es reuneixi la Mesa, JxSí vol estudiar el text dels lletrats, malgrat que els cupaires defensen que la fórmula de la ponencia conjunta, "és vàlida", segons Botran.

És més, "no ens estem equivocant, la via escollida és la correcta", ha defensat el portaveu de la CUP aquesta tarda durant la seva intervenció al faristol.

I ha anat més enllà, assegurant que compartien "posicionament" amb JxSí, però, aquests últims no han estat tan contundents en la defensa de la ponència conjunta.

En aquest sentit, els juristes recorden a les formacions independentistes que existeixen altres instruments legislatius com ara presentar directament un projecte de llei per part del govern, o bé una proposició de llei per part dels dos grups.

En el que sí coincideixen els dos grups és que la fórmula de la ponència conjunta permet obrir el debat, "partir de zero", ja que el procés de ruptura ha d'anar acompanyat d’un debat obert a tothom, asseguren.

"No entenem CSQP"

El diputat de la CUP, Albert Botran, acusa a la resta de partits de voler aturar el debat d'aquestes tres lleis de la desconnexió: hisenda catalana, seguretat social i transitorietat jurídica. "Intenten aturar amb motius jurídics el que es polític", ha sentenciat.

En aquest sentit, el cupaire ha posat com exemple la tramitació de la llei de consultes, on hi van participar tots els grups, menys Ciutadans que es va aixecar de la taula de negociació.

Botran ha lamentat també que "determinats grups ampliïn la posició d’oposar-se de C’s", en alusió directa al grup de CSQP.

"No entenem la seva posició", ha reconegut el cupaire. Recordem que CSQP, en canvi, sí que participa de la comissió del Procés Constituent.

Un missatge que també ha enviat el diputat Roger Torrent. "Faig una crida a CSQP perquè no estigui al bàndol de l’immobilisme", ha demanat.