La CUP ja va decidir no reunir-se amb el Govern per als pressupostos de la Generalitat, perquè no veien cap mena de marge d’encaixar models de país. Un cop certificat el pacte amb el PSC, els anticapitalistes s’han ratificat en allò que denunciaven: “Hem passat dels ficticis pressupostos més progressistes de la història als pressupostos més tòxics de la història”. En aquest context, la diputada Eulàlia Reguant ha promès fer una oposició al carrer “per a escombrar el règim de totes les institucions”. I no s’ha estalviat els retrets contra el president Pere Aragonès, a qui ha acusat de “llançar tota ètica i principis a la paperera”.

🔴 Acord per als pressupostos de la Generalitat | DIRECTE


La roda de premsa de la CUP al Parlament ha començat d’una manera insòlita, amb Eulàlia Reguant reproduint des del seu mòbil unes declaracions del president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, lloant el Govern de la Generalitat. I tot seguit ha disparat: “En aquest país tenim tres governs: l’oficial, liderat per Pere Aragonès; el Govern Alternatiu, liderat per Salvador Illa; i el govern a l’ombra, liderat per Sánchez Llibre per a governar-los tots dos”. Reguant ha denunciat que aquest projecte de pressupostos “consoliden la transferència de diners públics a mans privades i trinxen els serveis públics” i que l’acord amb el PSC “obre la porta de nou a retallades”. Per això ha qualificat de “tòxics” els comptes: “Se sostenen en el totxo, els cotxes, els avions i la ludopatia. Són anticlimàtics en plena emergència climàtica i consoliden desigualtats en plena crisi econòmica i social”.

En aquest context, davant “l’enrocament del règim i la consolidació de l’agenda del retrobament”, els cupaires s’han fixat dos objectius. El primer, “empènyer, construir i acompanyar una oposició al carrer contra tots els acords anticlimàtics, antiindependentistes i contra aquesta majoria”. El segon, “posar tots els esforços en bastir una oposició al carrer per a escombrar el règim de totes les institucions”. I ha conclòs: “Ara, més que mai, visca la Terra i fora el mal govern”.

 

Vilagrà: "La majoria del 52% continua sent-hi"

S’han desencallat els pressupostos de la Generalitat gràcies a un acord entre el Govern i el PSC. Però no és més que això, “un acord de pressupostos”. Així ho ha volgut deixar clar la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, que al mateix temps ha respost a Junts per Catalunya que “la majoria del 52% continua sent-hi”. Per això ha instat els juntaires a continuar parlant per ampliar el suport dels comptes al Parlament. Un cop desbloquejades les negociacions, el Consell Executiu farà una reunió extraordinària aquest dijous a les deu del matí per aprovar el projecte. Abans, aquest dimecres a la tarda, el president Pere Aragonès i el cap de l’oposició, Salvador Illa, signaran el pacte al Palau de la Generalitat.

La tramitació en 45 dies

Abans de Nadal, el Govern va aconseguir tancar un primer acord de pressupostos amb els comuns. Però els números no eren suficients al Parlament i calia un segon grup, el PSC o Junts per Catalunya. Fins que no ho tingués lligat, no volia dur els comptes de la Generalitat a la cambra catalana, encara que fos fora del termini del 31 de desembre, per evitar un nou revés parlamentari. Ara l’acord amb els socialistes ja hi és, ja disposa de 74 diputats, i es posa en marxa tota la maquinària legislativa. Quan podrien entrar en vigor? Accelerant al màxim tots els passos, fins a mitjans de març no estarien definitivament aprovats. El procediment està degudament establert al reglament del Parlament.