La CUP dona la benvinguda a la plataforma Som el 80%, impulsada per Òmnium Cultural, per exigir la llibertat dels presos i una solució política. No obstant això, el diputat Vidal Aragonés ha volgut fer un advertiment a la iniciativa presentada aquest dimarts: “No serveix votar en genèric, sinó que ens hem de fer responsables d’allò que es vota”. En aquest sentit, ha assegurat que, "si allò que es vota és un referèndum d'autodeterminació, s'haurà d'executar el resultat del referèndum".

“Benvinguda sigui aquesta proposta i qualsevol altra que suposi fer efectiu el dret d’autodeterminació en totes les seves expressions”, ha defensat Vidal Aragonés, que ha reiterat que “des de la CUP mai no ens expressarem contra les urnes”. Malgrat tot, ha defensat la necessitat d’aplicar els resultats de les votacions.

Per altra banda, el diputat de la CUP també s’ha referit a la condemna del Tribunal d’Estrasburg per la vulneració del dret a un judici just a dirigents de l’esquerra abertzale com Arnaldo Otegi. “Què es pot esperar del conjunt del sistema judicial espanyol?”, s’ha preguntat Aragonés, que ha afegit: “No es tracta d’una actuació concreta, sinó de la plasmació que el conjunt del sistema judicial espanyol es posa al servei de la repressió”.

Ho ha atribuït a una “expressió del tancament del règim del 78”, que no només és “nacional”, sinó també “de classe”. En aquest sentit, ha criticat la reunió del Tribunal Suprem per a revisar la sentència sobre els impostos de les hipoteques. “Quan no agrada a la banca, ràpidament es requereix la sala contenciosa perquè pugui canviar el sentit”, ha lamentat.

Reitera el ‘no’ als pressupostos

Per altra banda, el diputat anticapitalista ha volgut reiterar el ‘no’ de la seva formació a negociar uns pressupostos de la Generalitat. Ha recordat que es tracta d’un acord aprovat per la seva militància. “No negociarem pel que signifiquen aquests pressupostos: polítiques neoliberals i elements que no reverteixen les retallades”, ha justificat.

Finalment, Aragonés també ha qualificat com a “absolutament insultant” endarrerir el retorn de la paga extra als funcionaris fins al 2027, i ha donat suport al tancament de treballadors públics. “Es construirà República amb aquesta realitat del sector públic? S’eixamplarà la base així?”, s’ha preguntat.