La recta final per celebrar un segon referèndum a Escòcia ja s’acosta. A principis de l’any que ve, el govern escocès reprendrà la campanya per a la independència i començarà els preparatius per decidir el futur d’Escòcia a les urnes. Així ho ha anunciat la primera ministra Nicola Sturgeon en el discurs d’aquest dilluns a la 87ª conferència anual del Partit Nacionalista Escocès (SNP).

“Durant l'any vinent, iniciaré el procés necessari per habilitar un referèndum abans de finals del 2023”, ha promès Sturgeon, i ha assegurat que el partit reiniciarà la campanya pel Sí a l’inici de la primavera. "Si la covid ho permet, mentre sortim de l'hivern cap a la primavera, la campanya per persuadir a la majoria de la gent a Escòcia que el nostre futur serà més segur amb una nació independent es reprendrà", ha fixat.

El missatge d’Sturgeon per a Boris Johnson

Sobre les promeses d’Sturgeon, però, encara sobrevola la incògnita de si finalment el govern britànic permetrà que se celebri un segon referèndum. De moment, l’executiu de Boris Johnson no ha fet cap concessió i continua negant-se a permetre que se celebri, al·legant que no és una prioritat, entre altres arguments.

Davant això, Nicola Sturgeon ha dedicat unes paraules a Boris Johnson. "El meu missatge al primer ministre és aquest: Si teniu algun respecte per la democràcia, i si teniu alguna confiança en el vostre argument contra la independència, també deixareu que el poble decideixi", ha sentenciat.

Sturgeon Boris Johnson Europa PressEl primer ministre britànic Boris Johnson i la primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon. / Europa Press

Sturgeon ha criticat la virada autoritària del govern conservador i el camí que han seguit des del referèndum del Brexit, el 2016. “Aquest govern del Regne Unit ha tret Escòcia fora de la UE, del mercat únic europeu i de la unió duanera, tot en contra de la voluntat de la majoria que viu aquí”, ha defensat. De fet, Escòcia i Irlanda del Nord van ser les dues úniques nacions on la opció de quedar-se a la Unió Europea va guanyar a les urnes, amb un 62% i un 55,8% respectivament.

Des del SNP, consideren que el Brexit està perjudicant l’economia d’Escòcia i està restringint les oportunitats del jovent. “Tot això ja és prou dolent, però pot el que ha de venir pot ser molt pitjor”, ha augurat Sturgeon. Per això, la idea de tornar a la Unió Europea mitjançant la independència es dibuixa ja com un dels arguments clau de la campanya pel Sí que començarà l’any que ve. 

El camí del govern escocès cap a la independència

Després de la derrota de l’opció independentista en el primer referèndum d’Escòcia el 2014, amb el 44,7% dels vots, l’SNP no ha perdut lideratge i a les eleccions escoceses d’aquest mes de maig va quedar-se només a un escó de la majoria absoluta. Amb aquesta victòria, Sturgeon va repetir al capdavant del govern i va pactar amb els Verds d’Escòcia un full de ruta on destacava la convocatòria d’un nou referèndum abans que acabi el 2023.

referendum escocia 18 setiembre 2014 / EfeRecompte de vots en el referèndum d'Escòcia del 2014. / Efe

“No estaria complint amb el meu deure amb el poble d'Escòcia si no intentés complir la promesa amb la qual vam ser elegits: oferir al poble d'Escòcia l'opció d'un futur millor a través de la independència”, ha recordat durant el discurs d’aquest dilluns.

Amb la vista posada en el nou referèndum, Sturgeon ha assenyalat les línies principals de la campanya que el seu partit pretén reprendre aquesta primavera per explicar “les oportunitats i els avantatges que obrirà la independència”.

“Tornar a unir-se a la família europea de nacions” és sens dubte un dels objectius claus per intentar guanyar-se la confiança dels escocesos que van votar quedar-se a la UE. “Serem socis dels nostres amics més propers en la resta del Regne Unit i un membre de la UE compromès amb els valors d'igualtat, democràcia i dignitat humana”, ha assegurat Sturgeon.

En matèria econòmica, la primera ministra ha defensat la independència com una via cap a l’autogestió dels recursos econòmics i poder així “reparar els danys del covid”. Així com l’autogestió dels recursos naturals "per ajudar a salvaguardar el nostre planeta i assegurar llocs de treball verds per al futur". “Crec, més que mai en aquest nou món al qual ens enfrontem, que la millor manera d'assegurar una Escòcia millor és prendre el nostre futur per les nostres mans”, ha defensat.

Sturgeon ha pres d’exemple el cas exitós d’altres països que han seguit la via de la independència en els darrers seixanta anys. “Per països de la mida d’Escòcia la simple realitat és aquesta: la independència funciona”, ha assegurat. “Per a la gent d'avui i per a les generacions futures, aquest és un futur que val la pena defensar”, ha conclòs Sturgeon.

Què pot passar si Boris Johnson no permet el referèndum?

La via d’un referèndum pactat és per ara l’única que contempla el partit que governa a Escòcia. “Volem que sigui un procés pactat, constitucional, legal i vinculant. No hi haurà un referèndum que no sigui així a Escòcia, seria grollerament irrespectuós que el govern britànic negués el mandat del poble escocès que tants cops ha repetit”, defensava la setmana passada el portaveu d’Afers Exteriors del SNP al Parlament britànic, Alyn Smith, en un debat amb la consellera d'Acció Exterior, Victòria Alsina.

Per aconseguir un nou referèndum com el que es va celebrar el 2014 cal que el govern britànic apliqui la “Secció 30”, que concedeix el poder per fer-ho al govern escocès. Sortir d’aquesta via podria comportar portar el cas als tribunals.

Davant l’opció que el govern de Boris Johnson es negui a aplicar la “Secció 30”, altres sectors independentistes, com és el cas del partit Alba creat per l’exprimer ministre Alex Salmond, advoquen per intentar trobar altres vies per aconseguir un camí per la independència. Com la negociació, que el diputat a Westminster Neale Hanvey defensava en una entrevista amb ElNacional.cat. “El que diu el meu partit és que hi ha altres vies per aconseguir la independència, vies legals, que hem de començar a explorar, i que ja s'han fet servir altres vegades”, proposava Hanvey.

Sense representació al parlament escocès, però, les vies del partit Alba no semblen tenir gaire impacte en el govern escocès. El que sí que queda clar és que, amb la promesa d’avui de Sturgeon de reiniciar la campanya a principis de l’any que ve, els pròxims mesos veurem moviment al tauler de joc. I serà el torn de Boris Johnson de moure fitxa.

 

Imatge principal: La primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, en el discurs de la 87ª conferència anual del Partit Nacionalista Escocès (SNP). / SNP