L'endemà de conèixer que Tortosa ja té data per decidir què fa amb el monument franquista a la Batalla de l'Ebre, la CUP ha fet una crida a les forces d'esquerres del municipi perquè facin campanya per demanar-ne la retirada. "Instem el PSC, ERC i Movem-ET que no permetin que aquesta atrocitat quedi al mig del riu Ebre", ha reclamat la presidenta del grup parlamentari de la formació anticapitalista, Mireia Boya. "Facin campanya pública per la retirada d'aquesta vergonya monumental", ha indicat.

Precisament, Boya va ser l'encarregada de defensar la moció, aprovada a la cambra catalana fa un parell de mesos, que instava l'Ajuntament de Tortosa a retirar "immediatament" el monument commemoratiu de la batalla de l'Ebre, ubicat a la pilastra de l'antic pont de la Cinta de Tortosa, sense cap mena de "consulta o dilació".

No obstant, l'Ajuntament de Tortosa, en mans de Ferran Bel (CiU), ha fet cas omís a les reclamacions de la cambra catalana, així com al posicionament del síndic de greuges que també reclama la seva retirada atès que es tracta d'una obligació legal que el consistori ha de promoure, segons la llei de Memòria Històrica. "No entenem per què s'ha de fer la consulta, si els experts i les institucions ja recomanen una cosa", ha clamat la cupaire en el faristol del Parlament. 

La pregunta

Mireia Boya ha carregat especialment contra el redactat de la consulta. En concret, denuncia que el preàmbul, on es parla de "monument a la Batalla de l'Ebre" és una "autèntica mentida perquè continua fonamentant la desinformació". En aquest sentit, la diputada cupaire ha recordat que el monument no és per commemorar aquest fet històric, sinó que "és un homenatge als caiguts de només un bàndol, per tant, és un monument d'exaltació franquista". 

De fet, lamenta que els partits democràtics vulguin fer creure que es pot mantenir aquest monument franquista, el més gran de tota Catalunya, a partir de la seva "reinterpretació per recordar la pau", tal com preveu una de les dues opcions de resposta que contempla la consulta que es farà el proper 28 de maig. 

"És un insult a la intel·ligència, a la pau i a la memòria històrica, a tots aquells familiars que van morir a la Batalla de l'Ebre i a tots aquells que tenen avis i oncles enterrats als vorals i que no els han pogut trobar mai", ha denunciat.