Tortosa ja té data per decidir què fa amb el monument franquista a la Batalla de l'Ebre. L'alcalde, Ferran Bel, i els portaveus dels grups municipals de CiU, ERC, Movem-ET i PSC han acordat la pregunta i la data per a una consulta, que se celebrarà el 28 de maig.

Inicialment, la consulta estava prevista per a finals de juny, però la possibilitat que es repeteixin les eleccions generals ha fet avançar-la. Pel que fa a la pregunta i les respostes, el text acordat és el següent:

En relació al monument a la batalla de l'Ebre, que va inaugurar el general Franco l'any 1966, què creu que l'Ajuntament de Tortosa ha d'impulsar:

a) Retirar-lo i museïtzar-lo per promoure la memòria històrica i la pau.

b) Mantenir-lo, reinterpretar-lo i contextualitzar-lo per promoure la memòria històrica i la pau.

Els tortosins podran votar en 11 col·legis electorals del municipi, un en cada poble i sis més dins de la ciutat, de 9 a 20h. Podran exercir el seu dret a vot totes aquelles persones empadronades al municipi a data del 31 de desembre de 2015 i que tinguin més de 16 anys.

Crida a la participació

Tots els grups municipals han fet una crida a la participació per tal de resoldre "de forma definitiva" la qüestió del monument franquista. De fet, Bel ha destacat "l'esforç" fet per tots els grups a l'hora d'acordar tant la data com la pregunta de la consulta.

Parlament

Precisament, en uns dies farà dos mesos que el Parlament va aprovar, amb la primera divisió evident dins de JxSí, instar l'Ajuntament de Tortosa a retirar "immediatament" el monument commemoratiu de la batalla de l'Ebre, ubicat a la pilastra de l'antic pont de la Cinta de Tortosa, sense cap mena de "consulta o dilació".

No obstant, el consistori ha decidit tirar pel dret i convocar igualment la consulta i preguntar a la ciutadania què vol fer amb el monument franquista. 

El síndic de greuges, Rafael Ribó, va recomanar en un comunicat retirar el monument commemoratiu. Fins i tot, en el seu moment, a principis d'any, va emetre una resolució en què recomanava a l’Ajuntament que retirés el monument sense fer una consulta popular prèvia.

En aquella resolució el síndic destacava que la seva retirada és una obligació legal que el consistori ha de promoure.