CDC i ERC han votat per separat, per primera vegada en el que portem de legislatura. JxSí ha donat llibertat de vot als seus diputats en un punt concret d'una moció de la CUP sobre la memòria històrica, la simbologia i la nomenclatura feixista a l'espai públic. En concret, ha estat pel punt que insta l'Ajuntament de Tortosa a retirar "immediatament" el monument commemoratiu de la batalla de l'Ebre, ubicat a la pilastra de l'antic pont de la Cinta de Tortosa, sense cap mena de "consulta o dilació".

Un punt que ha estat aprovat per un sol vot de diferencia. Exactament, 43 a favor (8 diputats de JxSÍ, PSC, CSQP i CUP), 42 en contra (31 de JxSí i PP) i 46 abstencions (22 de JxSí i C's). En aquest sentit, l'aprovació, "una victòria" per la CUP, ha estat facilitada per aquesta llibertat de vot dins la coalició independentista. Fet que ha posat de manifest, però, que CDC i ERC no tenen la mateixa visió sobre aquesta qüestió. Els primers són partidaris de fer una consulta a Tortosa sobre la retirada del monument.

L'escull és que fa poc l'Ajuntament de Tortosa ha aprovat fer una consulta al juny per decidir si es retira o no el monument de l'Ebre, una iniciativa que té el suport dels regidors republicans. De fet, la diputada republicana de JxSí Montserrat Palau ha admès que en aquest tema no estan "absolutament d'acord", i la convergent Meritxell Roigé ha insistit en la defensa de "l'autonomia local" del consistori tortosí.

Condemna del franquisme

A banda d'aquest punt, el Parlament ha aprovat per unanimitat condemnar "totes les formes de feixisme, inclosa la dictadura franquista". Així com demanar a la Fiscalia General de l'Estat que, mitjançant la intervenció del fiscal en cap de Catalunya, de forma "immediata i amb caràcter prioritati", investigui d'ofici els delictes de lesa humanitat i d'altres relacionats amb la repressió, violència o la persecució exercida contra la dissidència política i social durant la Guerra Civil i la dictadura franquista, per tal de dilucidar responsabilitats.