La CUP vol que el Govern aprovi una nova llei de finançament de partits i de reducció de despeses electorals al llarg del 2021. Així ho manifesten en una proposta de resolució que es votarà aquest divendres després que ahir se celebrés el debat sobre la corrupció al Parlament.

El subgrup anticapitalista recorda en el text presentat que aquesta i altres demandes formen part dels acords assolits en la I Cimera contra la Corrupció, celebrada el passat 17 de juliol. Els anticapitalistes també demanen un augment de la transparència i el control ciutadà sobre la contractació pública després de tota la polèmica amb el contracte de Salut a Ferrovial, qüestionat per l'Oficina Antifrau.

Una altra de les propostes és una rendició de comptes, també electoral, sobre el "compliment de compromisos" que han fet els partits. "Què s'ha promès en campanya i què s'ha promès i fet com a govern, control sobre la liquidació dels pressupostos (què s'ha gastat, què no i per què)", expliquen.

Control d'empreses i partits

En la segona de les quatre propostes de resolució presentades, la CUP demana "ampliar la informació" dels contractes públics fets amb urgència durant la pandèmia de la Covid-19 a partir del passat 12 de març fins avui. En aquesta mateixa proposta, els anticapitalistes volen crear "un observatori independent" per controlar el compliment dels contractes per part de les empreses concessionàries que "asseguri el correcte desenvolupament de l'exercici de les potestats de direcció, inspecció i sanció, que tenen l'obligació d'exercir els poders adjudicadors".

Així mateix, la CUP proposa que el Parlament es comprometi a impulsar iniciatives legislatives per tal d'habilitar un espai fix anual dins de la Comissió d'Afers Institucionals de la cambra, on hagin de comparèixer els gerents i tresorers dels partits polítics a retre comptes dels diners públics, dels préstecs i de les donacions i de com han gastat les subvencions.

Els anticapitalistes, finalment, també aposten per prohibir que els partits demanin crèdits als bancs, i perquè s'imposi un límit màxim de despeses per a campanyes electorals. Per erradicar aquesta pràctica, la CUP considera "necessari" delimitar, de manera "estricta i inflexible", el període de campanya electoral i el volum de despesa màxima, i establir sancions pecuniàries lligades a la reducció econòmica de les futures subvencions electorals.