Una de les demandes que la CUP ha posat damunt la taula en la negociació dels pressupostos del Govern -que finalment no es van tramitat amb la majoria del 52%- era que la Generalitat faci una retirada immediata de les acusacions particulars contra manifestants independentistes. I aquest és un reclam que ha tornat a fer avui el diputat anticapitalista Xavier Pellicer, després que aquest mateix matí el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya hagi desestimat el recurs de l'activista Adrián Sas, un jove de Vilafranca del Penedès condemnat a tres anys i mig de presó per presumptament haver colpejat un policia durant les manifestacions del primer aniversari de l'1-O.

 

"Igual que creiem que és de mínims la retirada immediata de les acusacions particulars, creiem que és de mínims que Junts i ERC destinin tots els mitjans necessaris perquè Adrián Sas no posi ni un sol peu a la presó. Que s'utilitzin totes les vies necessàries per impedir-ho", ha expressat Pellicer en una roda de premsa al Parlament, on també hi precisament han assistit els diputats d'ERC i Junts Pau Morales i Francesc Dalmases, ja que abans de la intervenció de Pellicer hi havia una roda de premsa dels 9 de Lledoners.

la sentència dictada ara fa un any contra Sas, l'Audiència de Barcelona el va considerar culpable d'un delicte d'atemptat contra els agents de l'autoritat i de lesions, mentre el va absoldre de desordres públics. La condemna recollia els agreujants argumentats per l'acusació de la Generalitat, i els advocats d'Alerta Solidària en culpen a Junts per Catalunya i ERC.

És per això que Pellicer ha subratllat que calen canvis estructurals que entenen que requereixen temps, però ha assegurat que el que no entenen és que de forma immediata no es faci tot allò que sigui necessari per tal d'aturar l'entrada a la presó de qualsevol manifestant. En concret, ha fet referència a que el Govern té dues vies: presons, que és competència seva, i el compliment de les ordres judicials d'arrest, que també ho és: "Sigui com sigui, reclamem que deixi d'exercir de corretja de transmissió de la repressió"

I més enllà d'això, ha apuntat que cal un pla de xoc per expulsar lletrats de l'administració i mossos d'esquadra que actuen "de forma impune, que falsegen atestats i que de forma clara explícita i intencionada practiquen la repressió contra la mobilització popular". En aquest sentit ha fet referència a què el mateix lletrat de la Generalitat que porta el cas contra Sas, és el que portava el cas dels 9 de Lledoners, que finalment han estat absolts. Segons Pellicer, en el judici el lletrat de la Generalitat va actuar "amb molta més agressivitat" contra els acusats que la mateixa fiscalia, buscant que "anessin a la presó", ha assegurat, el que ha situat com a gravíssim.