Els tres acusats que quedaven dels nou de Lledoners pendents de sentència han quedat absolts. Se'ls acusava de desordres públics i lesions lleus pels incidents que hi va haver durant el trasllat dels presos pollítics a Madrid, el febrer del 2019, per ser jutjats al Tribunal Suprem. La Fiscalia demanava per a ells una pena màxima de 5 anys de presó, mentre que la Generalitat demanava sis mesos. 

El primer dia del judici la Fiscalia va retirar les acusacions de desordres públics contra 6 dels 9 de Lledoners. El Ministeri Públic va rebaixar, a més, el delicte de lesions a un delicte lleu, tot i que continuava mantenint el delicte d'atemptat contra l'autoritat. En la recta final del judici la Fiscalia va fer un pas enrere. I durant les conclusions finals el jutge va absoldre seis dels acusats davant la retirada de les acusacions per part de la Fiscalia. Avui, la resta, han quedat absolts.

Un dels advocats ha fet pública la resolució a twitter.

 

 

"L’absolució demostra, un cop més, que els passats 2 i 3 de novembre vam enfrontar un judici polític. I també ens mostra que l'organització i la mobilització valen la pena. Aquesta victòria jurídica no seria possible sense la mobilització de centenars de persones que ens han acompanyat al llarg de la causa", diu en un comunicat el grup de suport. També denuncien el paper de la Generalitat exercint d'acusació particular: "Al llarg d'aquesta causa la Generalitat de Catalunya i la Fiscalia, han donat absoluta credibilitat a un muntatge policial". I afegeixen que "Generalitat i Ministeri fiscal, com en moltes altres causes del moviment independentista, s'han aliat amb uns Mossos d'Esquadra que generen atestats falsos amb l'objectiu de reprimir l'independentisme popular fins a portar-lo a judici". 

El grup d'advocats que ha portat la defensa, Alerta Solidària, juntament amb el grup de suport denuncien que "estar tres anys pendent de judici, tres anys patint per la possibilitat d'ingressar a presó, també és repressió". En el comunicat ha reclamat "l'expulsió del cos de Mossos d'Esquadra dels agents que van muntar amb fal·làcies aquesta causa". Així com, diuen, "l'expusió de qualsevol agent que generi atestats falsos amb l'objectiu de reprimir. Que cap agent més gaudeixi de total impunitat a l'hora de generar atestats falsos!".

La controvertida acusació de la Generalitat

El judici ja va arrencar amb les crítiques dels acusats contra la Generalitat per no retirar-se de l'acusació. L'advocada Eva Pous, del col·lectiu Alerta Solidària, que exerceix la defensa d'alguns acusats, va recordar a les portes del tribunal que la causa es va iniciar quan JxCat liderava el Govern i va prosseguir amb ERC al capdavant de l'executiu, sense que l'administració catalana hagi retirat les acusacions. Pous va denunciar que la Generalitat no solament acusa els independentistes per un delicte d'atemptat contra l'autoritat, sinó també per desordres públics.