El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha desestimat el recurs de l'activista Adrián Sas, un jove de Vilafranca del Penedès condemnat a tres anys i mig de presó per haver colpejat un policia durant les manifestacions del primer aniversari de l'1-O. A la sentència dictada ara fa un any, l'Audiència de Barcelona el va considerar culpable d'un delicte d'atemptat contra els agents de l'autoritat i de lesions, mentre el va absoldre de desordres públics. Ara, la sala d'apel·lacions no ha admès el recurs de Sas i ha ratificat aquella sentència. La defensa insisteix a demanar l'absolució de l'activista i preveu recórrer el cas al Tribunal Suprem, mentre el grup de Suport a Sas ha convocat diversos actes de protesta.

La condemna recollia els agreujants argumentats per l'acusació de la Generalitat, i els advocats d'Alerta Solidària en culpabilitzen a Junts per Catalunya i ERC: "Volem assenyalar un cop més, que és per culpa de l'agreujant que va presentar la Generalitat que la condemna supera els dos anys i, per tant, implica l'entrada a presó del nostre company. La mateixa Generalitat que abans del judici ens havia promès que retirarien part de l'acusació".

Sas va ser condemnat a finals de novembre del 2020 a tres anys i mig de presó perquè el jutge el va considerar l'autor de diversos cops a la policia durant la manifestació que va haver-hi al Parc de la Ciutadella de Barcelona durant el primer aniversari de l'1-O. Segons la sentència, l'activista va colpejar amb un bastó un agent dels Mossos d'Esquadra que estava intentant evitar que els manifestants trenquessin la línia de tanques instal·lada per la Brimo per blindar el Parlament. El jutge també el va considerar l'autor d'un cop a un segon policia.

Durant el judici, la Generalitat –com a acusació particular- va demanar que es condemnés Sas a 5 anys i mig de presó, mentre la fiscalia en demanava 7. En els dos casos, l'acusaven de delictes d'atemptat contra els agents de l'autoritat, desordres públics i lesions. Finalment, el jove va ser condemnat per tots aquests delictes excepte desordres públics, del qual en va quedar absolt.

Al recurs, la defensa de Sas qüestionava les proves amb què es va condemnar al jove. Criticava especialment els vídeos utilitzats pels Mossos d'Esquadra per identificar Sas setmanes després de la manifestació a les portes del Parlament, les quals es van reproduir al judici. La defensa recalcava que les imatges s'han d'aportar en el suport original, segons recull la jurisprudència, per evitar dubtes sobre la seva alteració. Al mateix temps, el recurs incidia en què els vídeos s'han d'analitzar sencers, i que ha de ser el jutge qui seleccioni el fragment més rellevant, però no la policia.

 

En paral·lel, la defensa de Sas també qüestionava la cadena de custodia de les imatges, i advertia que no hi ha constància de qui va lliurar-les a la policia, ni quan, ni com ho va fer. Una situació que, assegurava l'advocat, pot influir en el dret a la presumpció d'innocència. El lletrat asseverava que "no hi ha cap evidencia" ni prova ferma per assenyalar que Sas és el noi que surt a les imatges colpejant la policia.

Després que el TSJC hagi tombat el recurs, el Grup de Suport Sas ha emès un comunicat on recalca que "no acceptarà" cap resolució que no sigui l'absolució, i assenyala directament la Generalitat com a "culpable" de la condemna amb què el jove haurà d'entrar a presó. El col·lectiu remarca que el Govern va demanar 5 anys i mig de presó.

Noves manifestacions

El grup de suport que no acceptaran res que no sigui l'absolució i destaquen que saben que "això no vindrà dictat des de la justícia". "Ja fa temps que no hi confiem", afegeixen. "Sabem que l'únic que pot aturar l'entrada a la presó del nostre company Sas és la solidaritat del poble", diuen en un comunicat. I per aquest motiu fan una crida "a la unitat antirepressiva". "Hem de tornar a prendre els carrers, organitzar-nos i assenyalar els culpables", conclouen.

Actualment, a Catalunya hi ha més de 3.000 represaliats arran de l'1-O, segons dades d'Alerta Solidària. "Igual que vam ser capaços de sortir a defensar als presos processistes i a les institucions catalanes dels atacs procedents de Madrid, ara hem de sortir a defensar a totes i cada una de les més de 3.000 represaliades dels atacs provinents de l'estat feixista Espanyol i de les pròpies institucions catalanes, que en el seu dia vam defensar", exigeixen en el comunicat de suport arran de la resolució judicial.

El grup de suport fa una crida per "tornar als carrers, a demostrar que sols el poble salva el poble i que per molt que intentin intimidar-nos i silenciar-nos lluitarem fins al final per la llibertat de Sas i de tots els presos i preses polítiques antifeixistes". I han convocat per avui concentracions als municipis i una manifestació per al dissabte a Vilafranca del Penedès a les 19 h.