La CUP s'ha pronunciat aquest dimecres sobre l'informe del Comitè de Drets Humans de les Nacions Unides, en què sosté que l'Estat espanyol va vulnerar el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics de 1966 en suspendre del càrrec com a diputats al Parlament Oriol JunquerasRaül Romeva, Josep Rull i Jordi Turull. En un apunt a Twitter, els anticapitalistes han aplaudit que, "de nou, l'ONU posa en evidència que l'Estat espanyol és antidemocràtic", i ha donat la raó als líders independentistes de l'1 d'octubre. També el diputat de la CUP s'hi ha referit, reclamant "justícia i reparació". "Que la vulneració de drets humans no resti impune, que l'Estat sigui condemnat i els seus responsables assumeixin responsabilitats", ha exigit.

L'anunci de l'ONU arriba gairebé quatre anys després de la demanda plantejada el 18 de desembre de 2018 pels quatre afectats. Segons l'informe, queda clar que Espanya "va violar els drets polítics d'exmembres del Govern i el Parlament de Catalunya". En el document, el Comitè de Drets Humans apunta que la suspensió com a diputats no complia "els requisits de raonabilitat i objectivitat exigits" i apunta que l'Estat té "l'obligació de proporcionar" la possibilitat de "recurs efectiu". "Això requereix d'una reparació integral als individus als quals se'ls han violat els drets", remarca el comitè. Per a Esquerra Republicana i Junts, aquesta decisió representa "una nova constatació que la repressió política de l'independentisme català per part de l'estat espanyol ha vulnerat greument els drets humans, en aquest cas, drets polítics essencials en una democràcia".

Puigdemont, Junqueras i Turull

La reacció de diverses figures polítiques ha estat ràpida. El president a l'exili Carles Puigdemont ha estat un dels primers a celebrar el dictamen i l'ha qualificat d'una bufetada a l'estat espanyol. "Els responsables d'aquella violació no poden donar lliçons de democràcia i haurien d'assumir responsabilitats", ha indicat Puigdemont abans de sentenciar que es va donar "un cop a la democràcia". També el president d'ERC, Oriol Junqueras, s'hi ha pronunciat amb contundència, avisant que la resolució de l'ONU no només dona la raó a ell mateix, Romeva, Rull i Turull, sinó que, a més, "evidencia que Espanya no pot seguir amb les pràctiques repressives contra l'independentisme". Davant d'això, ha assenyalat que "l'única sortida és l'amnistia per a tots els represaliats". "No valen excuses", ha sentenciat.

I el secretari general de Junts, Jordi Turull, ha aplaudit que la resolució suposa “una gran plantofada” contra l’Estat perquè demostra com l'Estat espanyol va decidir "que a Catalunya la política la marcarien les togues i no les urnes". També ha celebrat que la resolució signifiqui un revés contra el jutge del Tribunal Suprem i instructor de la causa contra l'independentisme català Pablo Llarena, que "ja acumula diverses bufetades a nivell internacional", segons ha dit.