El Comitè de Drets Humans de l'ONU ha dictaminat avui que Espanya "va violar els drets polítics d'exmembres del Govern i el Parlament de Catalunya" en suspendre de les seves funcions públiques als presos polítics abans que fossin condemnats el 2019, després del referèndum d'independència de l'1 d'octubre de 2017. El president a l'exili Carles Puigdemont ha estat un dels primers a celebrar aquest dictamen i l'ha qualificat d'una bufetada a l'estat espanyol. "Els responsables d'aquella violació no poden donar lliçons de democràcia i haurien d'assumir responsabilitats", ha indicat Puigdemont abans de sentenciar que es va donar "un cop a la democràcia".

TUIT Carles Puigdemont

La resolució dona la raó a una denúncia presentada el 2018 per l'exvicepresident català Oriol Junqueras i els exconsellers Raül Romeva, Josep Rull i Jordi Turull, que van al·legar que la suspensió de les seves funcions prèvia a l'existència d'una condemna violava el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics. El comitè subratlla que els denunciants van ser suspesos després de ser acusats del delicte de rebel·lió, malgrat que havien instat la ciutadania a mantenir-se estrictament pacífica, i que finalment van ser condemnats el 2019 per sedició, que no implica l'ús de violència. En el document, el Comitè de Drets Humans apunta que la suspensió com a diputats no complia "els requisits de raonabilitat i objectivitat exigits" i apunta que l'Estat té "l'obligació de proporcionar" la possibilitat de "recurs efectiu". "Això requereix una reparació integral als individus als quals se'ls han violat els drets", remarca el comitè.

Per la seva banda, l'exconseller de Presidència i firmant de la denúncia, Jordi Turull, també ha celebrat la notícia i a través d'una piulada ha demanat "no abandonar mai ni la tasca ni l'esperança". "Molt content d'aquesta nova victòria internacional de l'independentisme vers l'estat espanyol i els seus repressors amb toga", ha indicat. 

TUIT Jordi Turull

El vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, s'ha sumat a la celebració amb una piulada aplaudint la "plantofada de les Nacions Unides a la democràcia defectuosa d'Espanya". El mateix ha fet la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, que ha parlat de "venjança" per part de l'estat espanyol. "Nova victòria internacional, nova constatació d'una repressió que va vulnerar greument els seus drets polítics i nova demostració dels importants dèficits de la democràcia espanyola", ha dit la consellera.

TUIT Jordi Puigneró
TUIT violant cervera jpg

Des de l'ONU ja s'havien posicionat sobre aquest conflicte. La presó preventiva va ser declarada arbitrària per part del Grup de Treball de les Nacions Unides sobre la Detenció Arbitrària el 2019. Un any després, es va establir que Espanya no va complir les decisions i ni els va alliberar ni reparar per la vulneració de drets, tal com exigien les decisions de 2019. L'informe del 2019 va ser una iniciativa de l'advocat britànic expert en dret internacional i drets humans Ben Emmerson. El febrer del 2018 ja va demanar al grup de treball que confirmés o no si la situació de presó preventiva vulnerava drets fonamentals recollits a la Declaració Universal dels Drets Humans. Aquell escrit constava de 19 pàgines i estava signat pel president relator d'aquest grup de l'ONU, José Antonio Guevara Bermúdez.