No sé per què és notícia el que demana Esquerra Republicana; estem en precampanya electoral”, ha dit aquest dimecres el president del govern espanyol, Pedro Sánchez. Ha sigut la seva manera de menystenir la proposta de referèndum d’autodeterminació del president de la Generalitat, Pere Aragonès, quan li han preguntat sobre la consulta sobre la independència en una roda de premsa al Qatar. “No serà tampoc notícia la posició del govern d’Espanya ni del secretari general del PSOE”, ha afegit per refermar la seva oposició a preguntar als catalans sobre el seu futur polític. Així, ha considerat que “fer bandera ara de les bondats del primer secretari del PSC és excessiu”. Però no ho ha pogut evitar: “Si hi ha algú que pot servir per unir la societat catalana, té nom i cognom i es diu Salvador Illa”.

 

S’ha pronunciat d’aquesta manera Pedro Sánchez després que alguns dels seus ministres ja tanquessin a pany i forrellat la porta de celebrar un referèndum d’autodeterminació. Aquest mateix dimecres, Aragonès ha donat resposta a la negativa de la Moncloa. “Demà serà un sí”, ha asseverat el cap de llista dels republicans a les eleccions catalanes del 12 de maig. “Sempre ens han dit que no i després han acabat dient que sí”, ha recordat el cap del Govern.

Aquest dimarts, Félix Bolaños va respondre a la senadora d’ERC Sara Bailac que “el 90% de la població catalana vol que la solució al conflicte polític sigui acordada i pactada”. Va ser la seva forma d’oposar-se a la proposta d’Aragonès d’un referèndum; precisament pactat. L’equip de Félix Bolaños apunten a ElNacional.cat que la seva afirmació es basava en el darrer baròmetre publicat pel Centre d’Estudis d’Opinió. Però el cert és que l’estudi no deia precisament això: indicava que un 20% dels catalans és partidari de la unilateralitat, i que la voluntat d’arribar a una solució pactada és superior en l’independentisme (33%) que en l’unionisme (30%).

La primera a reaccionar a la proposta d’Aragonès, per part del govern espanyol, va ser la portaveu Pilar Alegría, que va tancar la porta a celebrar cap referèndum d’autodeterminació al país. La Moncloa va minimitzar també llavors la iniciativa, emmarcant-la en la campanya de les eleccions catalanes del 12-M. De fet, la també ministra d’Educació es va referir al president de la Generalitat com el “candidat Aragonès”. "El pròxim 12 de maig hi ha eleccions, i els diversos candidats fan les diverses propostes", però la idea de preguntar els catalans sobre el seu futur polític "no està en el full de ruta de la concòrdia" del govern espanyol, va argumentar.

Rebutja les "suposades explicacions" de Netanyahu sobre el bombardeig a l'ONG de José Andrés

En aquesta roda de premsa, també ha elevat el to contra Israel. Preguntat sobre què li semblen les explicacions del govern d'Israel sobre el bombardeig que va provocar la mort de set cooperants de l'ONG del xef José Andrés, Sánchez les ha rebutjat. "Ens semblen insuficients les suposades explicacions de Netanyahu", ha dit; a més d'assenyalar que des de la Moncloa esperen "un aclariment més detallat de les causes i del motiu del bombardeig; sobretot tenint en compte que el govern israelià coneixia l'itinerari d'aquesta ONG". "A partir d'aquí, veurem quines accions adoptem", ha dit, obrint la porta a més conseqüències diplomàtiques. 

Ingrés de ple dret de Palestina a l’ONU i unificació incloent Jerusalem Est

Per altra banda, en la seva roda de premsa conjunta amb el xeic Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al-Thani, el president espanyol ha anunciat que donarà suport a l’ingrés de Palestina com a membre de ple dret a les Nacions Unides (ONU). “És hora de passar de les paraules als fets, i per això demano una conferència de pau i la unificació de Palestina i Cisjordània, incloent-hi Jerusalem Est, sota una autoritat palestina revitalitzada”, ha asseverat el líder socialista. També ha recordat que la intenció d’Espanya és reconèixer l’estat palestí en els pròxims mesos.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!