La diputada de la CUP Maria Sirvent no entén que determinades defenses dels processats per l'1-O, com ara l'informe de Xavier Melero, hagin conclòs en els seus informes finals que el referèndum "no tenia cap tipus de validesa" i que va ser un "acte declaratiu sense vinculació jurídica". Sirvent ha lamentat que fins i tot alguns advocats de les defenses hagin parlat d'una "coordinació" amb les autoritats espanyoles per impedir l'exercici de drets fonamentals. 

Sirvent ha defensat que l'1-O va ser un "exercici de desobediència massiva" en el qual es va exercir el dret a l'autodeterminació i ha afegit que l'administració hauria d'haver acompanyat aquest procés. "No acabem d'entendre determinades línies de defensa que conclouen que el que es va fer no tenia cap tipus de validesa i que, inclús, es va col·laborar amb les autoritats", ha lamentat.



La diputada dels cupaires ha conclòs que el que es vol fer amb la sentència de l'1-O és dir a la gent que si surt a mobilitzar-se al carrer es trobarà amb un "escarment". I davant d'aquesta situació, ha defensat que "cal mobilitzar-se i protestar més".

Les declaracions de Sirvent van en el mateix sentit que les que va fer ahir l'exdiputada Mireia Boya, que va afirmar que el discurs de Melero va ser "una plantofada a l'independentisme amb la mà oberta".