El diputat de la CUP al Parlament, Carles Riera, considera que la cimera d'aquest dimecres entre les cúpules d'ERC i Junts respon a "disputes de poder" entre els dos partits, així com a "tensions internes dins de JxCat" i no pas a les necessitats del país. "Desgraciadament, no respon a les dues necessitats que té el país com a prioritat: propostes fermes per encarar la crisi econòmica i social i una agenda per aconseguir l'autodeterminació i la independència. Això no està en el focus". En una entrevista aquest dijous a Els Matins de TV3, Riera ha afirmat que el Govern no està per "la labor de fer efectiva l'autodeterminació". A més, el cupaire ha assegurat que no veu que aquesta reunió aporti novetats interessants per al país. 

 

Pols a l'Estat

Riera ha carregat durament contra el president Pere Aragonès i l'ha acusat de "fiar la destinació del país a la voluntat de l'Estat", fent al·lusió a la taula de diàleg, que la considera que no aportarà la solució al conflicte. En aquesta línia també ha acusat el vicepresident, Jordi Puigneró, de JxCat, d'haver assumit "l'agenda del retrobament" del Govern. Per la seva banda, la CUP defensa que per aconseguir la independència el que s'ha de fer és plantejar "un pols amb l'Estat" de tal magnitud i durada que generi "un conflicte que faci inevitable una solució política democràtica". 

Pel que fa a la proposta de l'ANC de fer efectiva la independència durant el segon semestre del 2023, ha defensat que el focus no s'ha de posar en el quan sinó en preparar les condicions perquè sigui "efectiva i irreversible". També ha assenyalat que no seria legítim que algú s'apropiés l'èxit de la mobilització de la Diada per a la seva estratègia. En aquest sentit, Riera ha afegit que la qüestió en aquests moments no és si hi ha eleccions, en resposta al dilema plantejat per l'ANC d'independència o eleccions.

Aprovació dels pressupostos 

Riera també ha parlat sobre els pressupostos de Govern i ha assegurat que està "molt lluny" d'aprovar els pressupostos per a l'any que ve. "Difícilment podem aprovar uns pressupostos per avalar polítiques del Govern que van en contra de les prioritats del país", ha argumentat. Segons el cupaire, el president de la Generalitat, té el PSC com a "soci preferent" per aprovar les decisions importants del país. I, en aquest context, ha dit que "seria estrany" que pretengui que sigui la CUP qui aprovi els pressupostos del Govern. Riera també ha explicat que, de moment, no tenen data per a la reunió amb el conseller d'Economia, Jaume Giró, i ha afirmat que entén que és el Govern qui s'ha de posar en contacte amb la CUP.