La CUP ha reafirmat aquest dilluns el seu posicionament respecte a la reforma del delicte de sedició pactat pel PSOE i ERC. Els cupaires han posat el crit al cel perquè, asseguren, el nou delicte de desordres públics que substitueix la sedició podria servir per "perseguir" aquella gent que defensa els drets socials i polítics al país. Així ho ha manifestat en roda de premsa la portaveu del secretariat nacional de la CUP, Maria Sirvent, qui ho ha deixat tot clar amb un seguit de preguntes retòriques. "Que el delicte de sedició s'hauria d'haver derogat fa segles? Sí. Que estem a favor de la derogació del delicte de sedició? Sí. Que estem a favor d'aplanar la repressió contra la gent que batalla pels drets fonamentals? No".

I és que el nou redactat del delicte de desordres públics incorpora alguns canvis, com ara el concepte poc clar d'"intimidació", que s'afegeix al de "violència" ja existent, per la qual cosa els jutges podran interpretar quan es produeix aquest cas. Sirvent ha recordat que hi ha "moltíssims actors socials" que s'han posicionat en contra de la reforma, no només de l'espai sobiranista, sinó també des del sindicalisme i els moviments veïnals pels drets humans. "La introducció del nou concepte d'intimidació és un agreujant. Passem de sis anys a cinc anys de pena, sí, però abans la mínima era d'un any i passa a ser de tres”, ha alertat la cupaire, afegint que això podria tenir unes conseqüències molt perilloses a l’hora d’entrar o no a presó. Sirvent ho ha resumit tot plegat amb una conclusió: “No és positiva per qui vulgui aixecar la veu en defensa dels drets fonamentals, com ara les protestes i les manifestacions”.

És per això que la CUP ha cridat a articular un gran front social que s'alci contra la proposta que pretén tirar endavant el govern espanyol amb el suport d'ERC. "Hem de teixir una resposta la més àmplia possible perquè aquells que lluiten pels drets no es vegin qüestionats", ha reclamat la cupaire. És per això que ha confirmat que la CUP serà a la manifestació del 6 de desembre convocada per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) contra la reforma, ja que volen participar en "totes aquelles iniciatives" que s'oposin a la proposta, i a la qual confien que s'hi sumi una gran diversitat d'organitzacions.

Més enllà, i en matèria de pressupostos, la formació ha advertit que l'anunci de Sánchez i Aragonès els acosta "encara més" a l'esmena a la totalitat. La CUP ja parteix d'una posició crítica amb els comptes, després de no reunir-se amb el Govern en la ronda de contactes, i ara fa un pas més per eixamplar aquesta distància. "Si tenim clar que per aconseguir la independència cal articular moviments pels drets socials i polítics, i la reforma del codi penal criminalitza més aquells que defensen aquests drets, ens allunya de qualsevol acord i ens apropa a l'esmena a la totalitat", ha justificat Sirvent.

 

Una gira per tot Catalunya de cara a les municipals

Sirvent ha fet aquestes consideracions en una roda de premsa on la CUP ha presentat una campanya d'escolta al territori de cara a les eleccions municipals. Sota el lema 'Un país en marxa' els portaveus del secretariat nacional i els diputats recorreran una quinzena de municipis per fer trobades amb membres del partit del territori, amb moviments socials i altres entitats. La cupaire ha assegurat que hi ha "una alternativa" a la situació actual però ha avisat que "no vindrà de forma màgica ni amb receptes de transició", sinó "amb lluita". Per tal d'explicar la seva proposta política i escoltar el territori els cupaires han preparat, de moment, dues trobades municipalistes per aquest cap de setmana vinent, el dissabte 19. Concretament, la CUP convocarà dues jornades de debat, una de metropolitana a les Cotxeres de Sants de Barcelona i una de rural als Guiamets (Priorat).