Un gir inesperat de guió. Així ha titllat el diputat de la CUP Xavier Pellicer l'anunci del Govern d'ajornar la doble consulta prevista pel 24 de juliol sobre els Jocs Olímpics d'Hivern. Tan bon punt s'ha conegut la notícia els tres principals actius que s'oposen al projecte, Stop Jocs Olímpics, la CUP i els comuns, han sortit a carregar contra l'executiu i li han reclamat que retiri la candidatura que "fa aigües", en paraules del portaveu d'Stop Jocs Bernat Lavaquiol. En paral·lel la CUP i els comuns han fet crides a la transparència per saber quants diners està gastant l'executiu en aquest projecte que a hores d'ara està encallat a causa dels entrebancs que està imposant el govern de l'Aragó a la candidatura conjunta.

Des del faristol del Parlament el diputat de la CUP Xavier Pellicer ha reclamat al Govern que deixi de "lapidar diners públics" per al projecte, que al seu parer no va enlloc. L'anticapitalista ha avisat que estan estudiant portar els contractes relacionats amb els Jocs al Síndic de Greuges i a l'Oficina Antifrau de Catalunya, tant els de l'actual Govern com els anteriors, i també ha carregat contra l'spot que ha fet l'executiu n per promocionar els Jocs i que s'ha emès a TV3: "Trenca tots els compromisos de neutralitat", ha opinat Pellicer sobre la campanya publicitària, després que l'executiu assegurés que només faria campanya per fomentar la participació.

Pellicer també ha fet referència a les declaracions del president de l'Aragó, Jesús Lambán, en què relacionava els Jocs d'hivern amb la voluntat del govern espanyol d'implicar els independentistes en un projecte estatal. Segons el diputat de la CUP, aquestes paraules són un "escàndol" i una "burla" per al país. "Es tracta els catalans com a xais esgarriats que cal tornar al corral. Haurien de suposar un trencament de les relacions amb Lambán", ha afegit. En la mateixa línia, i a través de Twitter, el diputat de la CUP Carles Riera ha demanat a l'executiu que posi "ja" en marxa un procés de diàleg i debat amb el territori per impulsar mesures per un "Pirineu viu".

Al seu torn el diputat dels comuns David Cid ha anunciat que el seu partit ha registrat la petició de compareixença de Vilagrà perquè expliqui la despesa del Govern als Jocs, i ben igual que la CUP, ha considerat que després d'aquest ajornament la candidatura no va enlloc. Preguntat sobre si també estudien portar els contractes a Antifrau, el portaveu dels comuns ha dit que de moment volen la compareixença de la consellera perquè doni informació, una compareixença que considera que hauria de fer la mateixa Vilagrà a iniciativa pròpia.

Per a Cid "els jocs fantasma estan constant milions d'euros als catalans", i és per això que considera que Vilagrà ha d'explicar quina despesa s'està fent i que respongui per què "un projecte fracassat segueix comptant amb recursos públics". Amb tot, els comuns han demanat que es destinin diners a projectes de futur "i no de passat", i que s'aturi de manera immediata la despesa pública en aquest projecte. També en un missatge a Twitter Jéssica Albiach ha constatat la "falta d'informació" que hi ha al voltant d'un projecte que cada dia té "més detractors". A més, la dirigent dels comuns ha criticat que la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, hagi "admès que no sap si hi haurà neu al Pirineu el 2030".