La CUP ha exigit al Govern que "abandoni definitivament" la candidatura pels Jocs d'Hivern del 2030. A través d'un missatge a Twitter, els i les anticapitalistes han demanat aquest divendres que l'executiu renunciï al projecte, després que el Govern hagi decidit ajornar la consulta que s'havia de celebrar el 24 de juliol. La Generalitat vol esperar que es clarifiqui el projecte abans que la ciutadania decideixi, ja amb els detalls tècnics concrets i tancats. Així mateix, la CUP també ha reclamat a l'executiu que posi "ja" en marxa un procés de diàleg i debat amb el territori per impulsar mesures per un "Pirineu viu".

TUIT CUP Jocs Hivern

El Govern ha decidit aquest divendres ajornar la consulta sobre els JJOO d'Hivern del 2030 que s'havia de celebrar el 24 de juliol. D'aquesta manera, la Generalitat no té previst fixar, de moment, una nova data per fer la consulta a les comarques afectades per l'esdeveniment. Així mateix, el Govern vol que la situació amb el Comitè Olímpic Espanyol (COE) i el govern d'Aragó es resolgui el més aviat possible. El president del COE, Alejandro Blanco, es va mostrar dimecres obert a negociar la candidatura pels Jocs amb els territori i les estacions d'esquí aragoneses que han mostrat interès. Blanco va remarcar que el COE vol presentar una candidatura "sí o sí" perquè Espanya mai ha celebrat uns Jocs d'Hivern al Pirineu i "s'ho mereixen". Després de donar per trencades les negociacions per una acord de candidatura conjunta entre Catalunya i Aragó, el president del Comitè va dir que malgrat "anem molt apurats de temps" cal reprendre el diàleg per intentar presentar la proposta que va plantejar la comissió tècnica. En aquest sentit, va descartar una candidatura que només inclogui Catalunya.

Alejandro Blanco va recordar que la candidatura la presenta el COE i va posar en valor que la gent dels dos territoris, en referència a Catalunya i Aragó, hagi entès la importància de la candidatura i per això estiguin "lluitant" per un acord i deixar de banda "debats estèrils". En aquest sentit, Blanco va lamentar que mentre en el terreny de la política hi hagi debat, en l'àmbit tècnic, hi hagi acord i per això no va descartar negociar directament amb els territoris.

La Diputació de Lleida, a favor de l'ajornament

Per la seva banda, el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, veu "responsable" la mesura adoptada pel Govern d'ajornar la consulta sobre els Jocs Olímpics d'Hivern al Pirineu 2030. Ho creu així davant el que ha qualificat com a "comportament irresponsable" del president d'Aragó, Javier Lambán, que "ha dinamitat" els acords tècnics ja existents sobre la candidatura i el repartiment de proves entre Catalunya i l'Aragó. Per això, Talarn creu que davant la impossibilitat de posar en consideració de la ciutadania una proposta definida de jocs, el més "honest" és ajornar la consulta i al mateix temps, redoblar esforços per assolir el més aviat possible un pacte que permeti "presentar al món els Pirineus com la seu dels millors JJOO d'Hivern".