La CUP s'ha sumat a l'onada de mostres de suport al president Carles Puigdemont, després que aquesta nit hagi estat detingut a l'aeroport de l'Alguer per part de les autoritats italianes. En una piulada, han expressat "Llibertat president Puigdemont" i exigeixen posar fi a la "repressió" amb l'"amnistia i autodeterminació".

TUIT josep costa detención carles puigdemont

Per la seva banda, la que fou candidata de la CUP a les eleccions del Parlament del 14 de febrer, Dolors Sabater, ha escrit també a Twitter: "Llibertat Molt Honorable President Carles Puigdemont, prou repressió!".

Junqueras: "Amnistia, autodeterminació i independència"

El president d'Esquerra Republicana i el que fou vicepresident del Govern Puigdemont, Oriol Junqueras, ha manifestat a través de Twitter el seu suport al president a l'exili després que hagi estat retingut a l'aeroport de l'Alguer per les autoritats italianes aquest vespre. A la piulada, el líder republicà ha escrit: "Només hi ha una fórmula per aturar la repressió incessant de l'Estat: amnistia, autodeterminació i independència. Tot el suport, president".

Des del compte d'Esquerra Republicana, han expressat que "la repressió de l'Estat no s'atura" i que "només hi ha un camí: amnistia i autodeterminació".

Divendres, a disposició judicial

El president passarà la nit de dijous a divendres a la comissaria i el divendres al matí passarà a disposició dels jutges de la Cort d'Apel·lació de Sàsser, a qui correspon la competència sobre la seva posada en llibertat o l'extradició. Així s'ha fet saber a través d'una nota de la seva oficina d'expresident i amb una piulada del director de l'oficina, Josep Alay.

La decisió de les autoritats italianes de retenir-lo s'ha adoptat en base a la mateixa euroordre que Espanya va assegurar al Tribunal General de la UE que estava suspesa.

El TGUE havia retornat al president la seva immunitat com a eurodiputat després que el Parlament Europeu el passat mes de març havia aprovat el suplicatori demanat pel jutge instructor Pablo Llarena. Això no obstant, el Tribunal va tornar a aixecar-li la immunitat davant del convenciment que no hi havia risc de detenció atès que el jutge Llarena va assegurar que les euroordres contra ell estaven suspeses.

 

Imatge principal: Dolors Sabater, en el debat d'investidura de Pere Aragonès com a president de la Generalitat. Sergi Alcàzar.