El Tribunal Constitucional ha declarat la nul·litat de la delegació de vot de l'exconseller i ara diputat exiliat Lluís Puig. El Parlament encara no ha rebut la notificació i a hores d'ara manté la delegació, però s'haurà de prendre una decisió quan aquesta notificació arribi. De moment la majoria dels partits no s'han posicionat sobre aquesta qüestió, però si que ho ha fet la CUP, que ha assegurat que batallaran el seu dret: "Vam oferir-nos a entrar a la mesa amb dos objectius molt clars. Garantir que es podia votar de tot i garantir la defensa dels drets dels diputats i diputades. Estem a l'espera de rebre documentació formal, però estem a la mesa amb aquest objectiu i vocació", ha dit la diputada cupaire Laia Estrada en roda de premsa aquest dimarts.

"Farem tot allò que estigui a les nostres mans per garantir la defensa de drets de Lluís Puig", ha insistit Estrada, després de ser preguntada sobre quin paper farà la formació anticapitalista ara que té presencia a la mesa a través del diputat Carles Riera. Segons ha explicat, encara no n'han parlat amb la resta de grups perquè estan a l'espera de rebre la documentació del TC, però aquest moviment podria obrir un nou pols entre l'independentisme com va passar ara ja fa mesos en la defensa de l'escó de Pau Juvillà.

Sobre la condemna del Tribunal Europeu de Drets Humans a Espanya per la filtració a la premsa de DNIs de jutges catalans que van donar suport a la consulta del 9N, Estrada s'ha preguntat quantes situacions més d'aquest caràcter han d'ocórrer "perquè Europa faci alguna cosa", i ha afirmat que aquest cas evidencia el caràcter demofòbic de l'Estat.

 

També ha carregat contra l'estat pels fets succeïts a la tanca de Melilla ​amb un balanç de prop de 40 migrants morts quan volien creuar la frontera. Estrada ha reclamat al govern central que no es quedi en condolences i que condemni a la mort de les persones que van intentar saltar la tanca, i ha reivindicat que "fan falta accions" com la derogació de la Llei d'Estrangeria. "Hem assistit a l'assassinat de desenes de persones a Melilla. Reclamem que el Gobierno de l'Estat assumeixi responsabilitats i deixi de culpar a les màfies", ha demanat Estrada, en referència a les paraules del president del Govern, Pedro Sánchez, que va responsabilitzar a les màfies internacionals de la mort d'aquestes persones.