El nou Govern de Pere Aragonès tot just fa uns dies que camina. Però ho fa en solitari, amb només 33 diputats al Parlament de Catalunya. Davant d’aquesta cambra el president de la Generalitat ha presentat aquest dimecres la remodelació del seu executiu. I malgrat lamentar la sortida de Junts per Catalunya, que assegura no entendre, els ha instat a “abandonar qualsevol temptació de bloqueig” i arribar a acords per a tirar endavant la legislatura “mesura a mesura”, tant per a aprovar pressupostos com per a resoldre el conflicte polític amb l'Estat espanyol. “Ningú es pot inhibir”, ha advertit el cap del Govern, que ha defensat que “les majories existeixen” si hi ha voluntat política. El dirigent republicà també ha retret algunes declaracions, defensant que “cal preservar la legitimitat de les institucions”.

 

En la seva compareixença davant del Parlament, el president de la Generalitat ha defensat que “les majories hi són si posem per davant l’interès del país”. I ha posat exemples dirigint-se al conjunt de grups de l’oposició, on se situa també Junts: “Estem disposats a construir una majoria per reforçar l’escut social? Estic convençut que sí. Per avançar en la igualtat de gènere? Estic convençut que sí. Per acabar amb la repressió? Rotundament hi és. Per fer possible l’exercici del dret a l’autodeterminació? Existeix, és àmplia i és transversal, cadascú amb els seus matisos. Però les majories existeixen, és qüestió de voluntat política i coratge”.

En aquest s’ha dirigit a Junts per Catalunya, després d’agrair la tasca dels consellers sortints. “Cal teixir aliances per millorar la vida de la ciutadania. Serà necessari abandonar l’immobilisme i abandonar qualsevol temptació de bloqueig i enroc”, ha advertit el president Aragonès. El cap del Govern ha assegurat que és possible arribar a enteses “mesura a mesura, projecte a projecte” amb totes aquelles forces “amb qui compartim l’inequívoca voluntat de progrés social i amb qui compartim que la ciutadania té dret a decidir” en un referèndum. I s'ha dirigit directament als seus exsocis: “S’inhibiran de la millora de la vida de la ciutadania? Participaran del bloqueig o de les solucions? Haurem de fer esforços però vull que participin de les solucions”. Ha aprofitat per a reclamar que deixin de "deslegitimar" i "desprestigiar" institucions com el Govern o el Parlament.

Els pressupostos són el principal repte d’aquesta tardor, Aragonès n’és conscient i per això ha abordat la qüestió des de la seva intervenció inicial. Ho ha fet per a recordar a Junts que el projecte va ser liderat pel llavors conseller Jaume Giró i que “no incorpora cap canvi substancial”. I els ha interpel·lat: “L’únic que ha canviat és que un grup ha passat del govern a l’oposició. I no ha vingut motivat per diferències en el pressupost. Si atenem a la nostra responsabilitat davant la ciutadania, no hauria d’haver-hi cap canvi de posició”. Així, el president s’ha compromès a “intensificar” els contactes amb els grups parlamentaris i a obrir una roda amb agents econòmics i socials perquè “siguin els pressupostos de la ciutadania”. Ha obert la porta a una aprovació tardana, més enllà de l'1 de gener, amb una "pròrroga tècnica de 15 o 20 dies".

El que ha deixat clar Aragonès és que no convocarà eleccions: “En aquests moments, la preocupació dels catalans és com fan front al proper mes. No tenen per què anar pel carrer veient cartells, a veure si tirant de nou els daus el resultat surt una mica diferent, no gaire”.

Acord de claredat

Com ja va fer en el debat de política general, el president Aragonès ha defensat el seu acord de claredat, “inspirat en experiències internacionals”, com el Quebec i Escòcia, “per fer el nostre camí d’acord amb la pròpia realitat catalana”. En aquest sentit, davant la manca de suports a la seva estratègia, Aragonès ha admès que “no serà fàcil”, però ha defensat que “és un camí transitable i possible”. I ha reblat: “No em fa por obrir camí i assumeixo que qui obre el camí és qui més esgarrinxades s’emporta”.

Retret al PSC

El president de la Generalitat també ha aprofitat per a llançar un dard al PSC, després que la diputada Alícia Romero posés en dubte l’existència de repressió a Catalunya. “Si hi ha alguna diputada que creu que no existeix, que miri aquest Parlament i veurà diputats represaliats”, ha respost el dirigent republicà, fent un llistat de noms: Josep Maria Jové, Lluís Salvadó, Eulàlia Reguant, Lluís Puig, Natàlia Garriga, Tània Verge… “Si algú tenia cap dubte, que pensi en tots aquests noms que hi ha en aquest hemicicle”, ha insistit.