El secretari tercer de la Mesa i diputat de la CUP, Pau Juvillà, ha fet "autocrítica" sobre com ha actuat el seu grup en la polèmica sobre les llicències per edat, és a dir, que els treballadors del Parlament puguin cobrar sense treballar abans de la jubilació. En una entrevista a Ràdio 4 i La2, ha explicat que va votar a favor de modificar aquesta figura en la Mesa el 21 de desembre perquè entenia que era una "reducció" que "anava cap a l'extinció" del privilegi. Però ha admès que s'hauria d'haver estat "més contundent".

 

El diputat cupaire creu que en aquesta polèmica és imprescindible diferenciar entre "aturar" privilegis i mantenir millores de les condicions laborals. "S'ha de destriar el gra de la palla. Hi ha una cacera de bruixes", ha afegit sobre el tema. A més, ha recordat que la llicència per edat es va aprovar el 2008, quan la CUP no era al Parlament, i ha recordat que els anticapitalistes sempre han votat en contra del pressupost de la cambra catalana per demanar una reducció de sous i denunciar la diferència salarial entre persones que hi treballen.

Més transparència 

El secretari tercer de la Mesa creu que la presidenta del Parlament, Laura Borràs, hauria d'haver estat "més transparent" sobre el procés al voltant de les llicències per edat i explicar que una periodista havia demanat informació sobre aquesta qüestió. "Ens hem queixat de manca de transparència. Entenem que no era la manera de fer-ho", ha afegit.

Sobre la reunió del 21 de desembre de la Mesa, en què Juvillà també va votar a favor de modificar les condicions de la llicència per edat, passant de 5 a 3 els anys el cobrament del sou sense fer feina abans dels 65, el diputat de la CUP ha fet autocrítica. El secretari tercer ha dit que van estar d'acord en una "reducció" del privilegi perquè els va semblar que l'acord amb els treballadors "anava cap a l'extinció". "És evident que havíem de ser més contundents i fer el que hem fet ara, que és acabar amb aquest privilegi", ha afegit referint-se a la reunió de la Mesa d'ahir en què es va acordar per unanimitat tornar a obrir negociacions amb els treballadors per "extingir" aquesta polèmica figura.

Nou acord amb els treballadors 

Ahir, Laura Borràs defensava que en "9 mesos de presidència" aquest règim laboral s'havia corregit. Segons la presidenta del Parlament, "abans de signar la primera nòmina vaig demanar informació sobre el que havia de signar, i em van informar de les llicències d'edat". En rebre aquesta informació va considerar que la figura de les llicències d'edat era contraproduent i va iniciar els tràmits per canviar-la.

Hores després de les paraules de Borràs, la Mesa es va comprometre a treballar per eliminar el règim especial i va coincidir per unanimitat en la necessitat de trobar un nou acord amb els treballadors de la Cambra. Així, es treballarà per buscar-ne un de nou que impedeixi que hi hagi treballadors que cobrin sense anar a treballar els últims anys abans de jubilar-se. Malgrat això, no sembla que la solució arribi de forma automàtica ni que l'acord del 2021 quedi anul·lat automàticament, sinó que és més aviat una declaració d'intencions que ara s'haurà de materialitzar negociant-ho amb els treballadors.