El Síndic de Greuges de Catalunya ha sortit aquest dimarts al pas de la polèmica suscitada per la "llicència per edat" concedida a funcionaris del Parlament i de la Sindicatura de Comptes per afirmar que aquest privilegi no s'ha concedit "mai" en la institució del defensor del poble català. El Síndic de Greuges ha fet públic un comunicat per informar que, des de l'inici de mandat de l'actual síndic, Rafael Ribó, el 2004, es va acordar "anul·lar l'aplicació de l'estatut del règim i del govern interiors del Parlament en matèria de personal", gràcies a l'"autonomia reglamentària, organitzativa, funcional i pressupostària" recollida en la llei que regula aquesta institució.

Explica que, des de llavors, el defensor del poble català ha comptat amb la seva pròpia normativa i ha aplicat "polítiques sobre funció pública seguint els acords dels governs de la Generalitat".

"Per tant, també pel que fa a la llicència per edat, establerta a l'Estatut del règim i del govern interiors del Parlament de Catalunya, el Síndic de Greuges manifesta que aquesta mai s'ha aplicat a la institució", conclou el comunicat.

 

Els beneficiaris

Els treballadors de la Sindicatura de Comptes de Catalunya també s'han pogut beneficiar aquests últims anys, gràcies a una sentència judicial, del règim laboral del Parlament que permet als funcionaris cobrar el seu sou sense anar a treballar, encara que reduint aquesta mesura a un únic any.

En concret, han estat dues les empleades de la Sindicatura que s'han acollit a aquest sistema, que s'aplica en aquest cas des de l'any 2018, quan el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) es va pronunciar a favor d'una treballadora que demanava poder gaudir dels mateixos avantatges que els funcionaris del Parlament, han explicat a Efe fonts de la institució.

El Parlament gasta anualment 1,7 milions d'euros per pagar els sous de 21 funcionaris acollits a les "llicències per edat", que van dels 4.000 euros mensuals de les categories més baixes fins als més de 10.000 que perceben dos exsecretaris generals.

Davant l'enrenou que ha causat l'existència d'aquest règim laboral al Parlament, vigent des de l'any 2008, la Mesa de la cambra ha pactat aquest dimarts per unanimitat obrir negociacions per posar-hi fi

La Mesa no pot decidir per si sola eliminar la figura de la llicència per edat, ja que es tracta d'un acord amb el Consell de Personal, és a dir, amb els representants dels treballadors de la cambra catalana. L'objectiu és arribar a un acord aquest 2022 i cal veure què passa amb els casos de persones que hagin fet la petició per adherir-s'hi però encara no estan cobrant. Per aquest motiu, la Mesa ha encarregat un informe a la secretaria general i al lletrat major per analitzar si hi ha la possibilitat d'aturar els casos en tràmit. I el primer que es vol saber és quantes persones ho han demanat, quantes estan pendents que el Parlament els respongui i quantes tenen el vistiplau però encara no se'ls ha executat la mesura.