La CUP ho té clar: no hi ha cap altra opció que no sigui desobeir l'aplicació del 155 i implementar la República. Els anticapitalistes insisteixen a condicionar el suport —i fins i tot la participació— a un nou Govern independentista al manteniment de la via republicana.

En una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio, el cap de llista dels cupaires, Carles Riera, ha advertit JuntsXCat i ERC que "no investiran ningú que faci política autonòmica" i, a més, ha apostat per la via unilateral en el supòsit que el govern espanyol mantingui la intervenció de les institucions catalanes. "Si el 155 no s'aixeca, hem de desobeir-lo. Hem de tornar a la via unilateral. L'estat espanyol ens hi abocarà", ha exposat Riera, que ha contradit el discurs de l'organització Endavant, integrada als cupaires, que va assenyalar que no hi havia "prou correlació de forces" per instaurar la República

Sense acords

Les converses entre les formacions independentistes per formar govern es mantenen aquests dies i de moment estan en una fase encara inicial, tal com ha assenyalat Riera. "Som en una primera fase de contactes, encara no hem arribat a cap acord", ha exposat el líder cupaire sobre les converses amb els de Puigdemont i Junqueras. 

Sobre les negociacions, Riera manté que la prioritat és el manteniment de la via republicana, més que altres qüestions, com una possible participació dels cupaires en el futur executiu o bé la cessió d'un escó d'ERC a la CUP perquè pugui disposar de grup parlamentari. "El més important és posar-nos d'acord en el que farà el nou Govern", ha sentenciat el cupaire. Des de la CUP la qüestió més important és el paper del nou govern, a qui exigeix una aposta clara per l'Estat propi. "Hi ha hagut una contradicció entre la majoria parlamentària i l'acció del Govern, que no ha materialitzat la República", ha exposat en un retret a l'executiu de Puigdemont.

El retorn de Puigdemont

Riera no s'ha aventurat a posicionar-se en relació al possible retorn del president en funcions, Carles Puigdemont. De fet, ha exposat que des de la CUP es "respectarà" la decisió que prengui el cap de l'executiu. "Correspon a Puigdemont i a JuntsXCat decidir si torna", ha assegurat Riera que tampoc ha volgut parlar de possibles candidats alternatius a la presidència de la Generalitat, com ara Elsa Artadi o Jordi Turull, perquè considera que l'objectiu ara és definir l'acció del futur executiu.