Cleca de Carles Riera a Pere Aragonès. El diputat de la CUP ha assistit aquest dijous a la manifestació unitària de l'independentisme en contra de la cimera hispanofrancesa que ha reunit el president espanyol, Pedro Sánchez, i el seu homòleg francès, Emmanuel Macron. Abans, però, ha deixat anar unes declaracions en les quals ha llançat un dard directe cap al president de la Generalitat, Pere Aragonès, qui en lloc de ser a la protesta ha decidit acudir a la cimera juntament amb els dos mandataris. Això sí, el seu paper ha estat minimitzat per La Moncloa, i només participarà en la recepció. A més, l'elecció de Barcelona com a indret per celebrar la trobada d'alt nivell s'ha entès com un intent per part de l'Estat de demostrar que el procés "s'ha acabat".

 

🔴Manifestació del 19 de gener a Barcelona, DIRECTE | Protesta contra la cimera hispanofrancesa

 

El cupaire ha responsabilitzat Aragonès d'aquesta actitud per part del president espanyol, posant la taula de diàleg entremig de les acusacions. "Si la cimera se celebra a Barcelona és perquè Pere Aragonès ha posat una pista d'aterratge amb la taula de diàleg", ha afirmat, afegint que és aquesta estratègica la que permet a Pedro Sánchez defensar que el conflicte polític està solucionat. "Aquesta suposada desactivació del conflicte és el que permet a Sánchez ser a Barcelona". Riera ha defensat que la CUP està compromesa a "demostrar que el conflicte no s'ha acabat", i per això vol convertir la jornada d'avui en un "dia de mobilització".

Riera ha assegurat que la lluita per la independència i els drets a Catalunya "continua ben ferma", a diferència del que reivindica el govern espanyol. "Som aquí per dir a Sánchez i a Macron que als Països Catalans la lluita continua fins a aconseguir l'autodeterminació i acabar amb la repressió". Una repressió que per al cupaire s'evidencia amb els darrers posicionaments de la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat en relació amb l'exili i Carles Puigdemont. A més, ha recordat que la reforma del Codi Penal, que deroga la sedició però endureix els desordres públics, pot significar un augment de les penes per aquella gent que es mobilitzi als carrers. Amb tot, Riera ha estat contundent: "Res s'ha acabat".

Una mobilització massiva

Les seves paraules han arribat abans de començar la manifestació contra la cimera, a primera hora del matí. Després de les declaracions, l'assistència ha començat a constatar-se amb l'arribada de milers de manifestants que s'han dirigit cap a l'esplanada de la Font Màgica, des d'on han escridassat els dirigents presents al MNAC. El cert és que la mobilització, finalment, ha estat molt més massiva del que s'esperaven fins i tot els organitzadors, tenint en compte que era un dijous en hora laborable.