El paper de Pere Aragonès a la cimera hispanofrancesa serà testimonial. La Moncloa ha reduït a mínims la participació del president de la Generalitat en la trobada entre el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el president francès, Emmanuel Macron, a Barcelona. Concretament, el paper del cap de l’executiu català serà el mateix que el de qualsevol president de comunitat autònoma en les cimeres que anteriorment ja s’han celebrat en diversos territoris de l’estat espanyol. No diferirà gens, per posar un exemple, del paper que tindrà l’alcaldessa de la ciutat, Ada Colau.

🔴 Manifestació del 19 de gener a Barcelona, DIRECTE | Protesta contra la cimera hispanofrancesa

Fonts de La Moncloa rebutgen de ple que hi pugui haver una reunió en algun moment entre Aragonès i Sánchez, i asseguren que no els consta que cap de les dues parts hagi sol·licitat celebrar una trobada privada en algun moment. Des del govern espanyol s’afirma que tots dos presidents coincidiran només al principi de l’acte, durant la recepció de Macron i la passada de revista a les tropes, cap a dos quarts d’onze del matí. Per tant, com a màxim, només podran intercanviar algunes paraules. El president de la Generalitat, de la mateixa manera, no tindrà cap participació en cap de les reunions bilaterals que se celebraran tot just després de rebre el president francès. 

Tampoc hi haurà una carpeta sobre la taula amb els suggeriments explícits que ha fet Aragonès sobre temes que es podrien tractar en aquesta cimera. Les mateixes fonts prometen que les qüestions que preocupen al president de la Generalitat també preocupen al govern espanyol. De fet, afirmen que l’oficialitat del català a les institucions europees és un afer que importa especialment al ministre d’Exteriors, José Manuel Albares, però en cap cas admeten que aquesta qüestió estigui en l’agenda d’aquesta cimera. 

Es preveu que a les onze comencin les reunions bilaterals. Una qüestió interessant és que no hi haurà gaires banderes espanyoles i franceses en aquesta cimera. A les sales hi ha obres d’art i, per tal de no alterar l’espai, no s’hi poden col·locar banderes. Les mateixes fonts, d’altra banda, admeten que no els consta què farà el president de la Generalitat quan soni l’himne espanyol. És a dir, si es mantindrà allà o si abandonarà l’espai. L’himne sonarà a l’entrada del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), i els manifestants estaran a escassos metres. Caldrà analitzar si els manifestants faran prou soroll per emmudir l’himne espanyol. La Moncloa, d’altra banda, continua sense voler-se pronunciar al voltant de la manifestació, i assegura que la protesta no eclipsarà en cap cas el contingut de la cimera.

L’agenda hispanofrancesa

Tot i que el gasoducte BarMar és un dels temes més importants que hi ha ara mateix en la relació entre França i Espanya, les mateixes fonts de La Moncloa expliquen que en aquesta trobada no es preveu que aquesta qüestió es tracti en profunditat, ja que és un aspecte que ja es va parlar en una altra trobada. També es debatran qüestions relacionades amb l’obertura dels passos fronterers, i també sobre els conflictes entre Renfe i SNCF, després que es trenqués un acord entre les dues empreses ferroviàries. La cimera, al capdavall, ha de servir per signar un “tractat d’amistat” entre tots dos estats.