La CUP ha denunciat que les institucions van "frustrar" la "victòria popular" que, segons ells, va suposar el referèndum de l'1-O d'ara fa un any. A través d'un comunicat, els cupaires creuen que és hora d'analitzar els errors i les mancances per tal de corregir-les.

Davant la situació actual, la CUP aposta per tornar a portar "el centre de gravetat de l'acció política" al carrer traient-la de les institucions i defensa que només així hi haurà "possibilitats reals" de tornar a posar la ruptura sobre la taula. I és que segons la formació capitalista, "la República que es va forjar al carrer i a les escoles a la tardor del 2017, està a dia d'avui al congelador". I ha avisat que acatant les lleis i les regles de joc mai hi haurà prou força per a l'autodeterminació.

La CUP ha reivindicat l'1-O com una victòria popular: "Vam ser el poble qui vam posar-hi el cos, la determinació, la fermesa, la solidaritat, la resistència i la desobediència per exercir un dret fonamental", defensen. Però han lamentat que les institucions que l'havien de materialitzar-la, frustressin aquesta victòria.

Per a la CUP, la potencialitat de les accions va quedar neutralitzada per "gesticulacions simbòliques del sobiranisme governamental" i ha posat d'exemple que la proclamació de la República del 27 d'octubre "no tenia vocació d'impacte pràctic ja que no anava acompanyada de cap mesura de desplegament de la República". 

Els anticapitalistes consideren que les negociacions engegades en el marc institucional i "tutelades per les grans empreses i les organitzacions empresarials" no portaran Catalunya a exercir el dret a l'autodeterminació ni a la proclamació de la República.