Contundent advertència de la CUP a ERC i Junts després que aquests hagin anunciat un acord de Govern aquest dilluns al matí: garantiran la governabilitat i facilitaran la investidura de Pere Aragonès sempre que es respecti el pacte als quals els anticapitalistes van arribar amb els mateixos republicans ara fa unes setmanes.

"Els vots de la CUP no són un xec en blanc, cal que l'acord es comenci a desplegar quan es formi el Govern. Els nostres vots són a canvi que hi hagi canvis des del primer minut", ha dit en roda de premsa des del Parlament el diputat Xavier Pellicer

En aquest sentit, el parlamentari anticapitalista ha recordat que l'acord de la seva formació amb ERC "és de mínims" i que "recull els clams majoritaris de la gent". En aquest sentit, Pellicer ha alertat que l'acord "ha de ser i és assumible pel Govern". "Garantim la governabilitat si es compleix l'acord. Si ERC no el fa valer o si accepta un boicot de Junts no hi haurà governabilitat", ha insistit.

 

Les "fites"

El cupaire ha posat exemples de "fites" pactades amb els republicans que volen que es comencin a dur a terme "des del minut u de Govern", com són que "s'aturi la repressió policial contra el moviment en defensa de l'habitatge", la renda bàsica universal, enfortir els serveis públics, crear una banca pública, fer front a l'emergència climàtica, internalitzar el servei del 061 i el transport sanitari; i iniciar una dinàmica de confrontació i ruptura amb l'Estat a través d'un nou referèndum.

Pellicer ha revelat que encara no han pogut estudiar l'acord entre republicans i postconvergents i, per aquest motiu, encara no el poden valorar. També ha confirmat que, per ara, no tenen previst convocar la militància per tornar a consultar el posicionament del partit a la investidura, que continua sent a favor.

A la roda de premsa que el mateix Aragonès i el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, han fet per presentar els detalls de l'acord, tots dos líders han mostrat la seva voluntat de respectar i ampliar l'acord entre ERC i la CUP.

Sobre la confrontació que la CUP reclama contra l'Estat -tot i que a l'acord amb ERC es dona dos anys de marge a la taula de diàleg-, Aragonès ha avanaçat que es conjuren "a fer una aposta decidida pel diàleg i la negociació, sent molt conscients que defensem la necessitat d'una confrontació cívica i pacífica per forçar l’Estat".

 

Imatge principal: El diputat de la CUP Xavier Pellicer en roda de premsa des del Parlament / Foto: ACN