Els experts de l’ONU no deixen cap mena de dubte: el canvi climàtic és un "fet inequívoc" provocat per la humanitat que ja ha causat "danys irreversibles per als pròxims segles o mil·lenni". El nou informe del Grup Intergovernamental d'Experts per al Canvi Climàtic (IPCC, en les sigles en anglès) vinculat a les Nacions Unides, ha publicat aquest un informe on alerten dels perills del canvi climàtic, el qual consideren que és "generalitzat, ràpid i s'està intensificant".

Queden ja pocs amagatalls on els negacionistes del canvi climàtic puguin amagar el cap. Aquest fenomen provocat per la humanitat, com confirma l'ONU, modificarà la vida tal com la coneixem. No és una predicció, és un fet que ja està succeint. Tot i això, hi ha un bri d'esperança, segons l’IPCC. Es tracta d'una esperança de mínims absoluts, els experts d'aquest grup reclamen el compliment dels acords de París, els quals limiten l'augment de la temperatura a 1,5 °C, un escenari desastrós, però és el menys dolent

Un desastre o l'Harmagedon

En el seu informe els experts remarquen la diferència entre el que passarà si intentem mantenir la pujada de la temperatura a mínims o si, altrament, les recomanacions científiques són ignorades. Els escenaris d'un futur o l'altre presenten grans diferències, entre la vida o la mort.

L’informe ja dona per suposat que hi ha algunes lluites que ja s'han perdut, com és el cas de l'augment del nivell del mar. Es faci el que es faci ja ens hem condemnat a presenciar un augment del nivell de com a mínim entre 28 i 55 centímetres a finals de segle pel que fa als nivells actuals, fins i tot aconseguint emissions netes zero (i en el cas que es doblin les actuals emissions, la pujada podria arribar als 1,8 metres). A llarg termini i seguint els acords de París, el nivell del mar pujarà entre dos i tres metres en 2.000 anys, però si no es respecten aquests acords la pujada podria ser de 20 metres si la temperatura augmenta 5 graus, segons recull Efe. 

Com tot en un ecosistema està connectat, l'augment del nivell del mar produeix fenòmens meteorològics, els quals ja comencen a ser extrems ara i ho seran més en el futur. Més freqüència: els científics destaquen que els fenòmens que "abans tenien lloc cada cent anys podrien ocórrer anualment a finals de segle".

Per extensió aquesta fila de fitxes de dòmino que és la crisi climàtica escombrarà els glacials, l'Amazones, els coralls, la biodiversitat actual i les bases dels sistemes socials i econòmics humans si no posem aturador. L'informe recorda que aturar aquesta progressió de desastres encara és possible, però no per molt temps. 

Ara mateix 

L'informe anterior al publicat avui era de 2013, quan els efectes del canvi climàtic ja eren patents, però en aquell moment els encarregats de redactar-lo no en van fer menció extremadament directa. Aquesta vegada l'estudi ha assenyalat directament els desastres que estem vivint aquests dies al centre d'Europa, Xina o el Canadà

Els científics han afirmat que "el canvi climàtic ja està afectant els fenòmens meteorològics a totes les regions del món". També han apuntat que "l'evidència dels canvis observats en onades de calor, pluges torrencials o sequeres i la seva atribució a la influència humana s'ha enfortit des del darrer informe, el 2013". Així mateix han destacat que els últims cinc anys han estat els més calorosos mai registrats, segons recull l'ACN. 

 

Imatge principal: Una jove es manifesta en les mobilitzacions estudiantils contra el canvi climàtic