Durant el seu discurs d'investidura, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va anunciar l'impuls de l'Acord per l'Amnistia i l'Autodeterminació, una iniciativa que té per objectiu "fer evident l'amplíssima majoria social que sap que la resolució del conflicte amb l'Estat passa per la llibertat dels presos i exiliats i pel lliure exercici del dret a l'autodeterminació".

Gairebé mig any després, la CUP ha denunciat no tenir cap altra notícia que la filtració "matussera" del nom del seu exdiputat David Fernàndez com a integrant de la plataforma. Així ho ha afirmat la diputada Laia Estrada en una roda de premsa des del Parlament, en la qual ha retret al Govern que no hagi desplegat aquest acord abans d'anar a la taula de diàleg amb l'Estat.

 

"S'ha menystingut l'Acord per l'Amnistia i l'Autodeterminació. S'havia de fer la feina i desplegar l'Acord abans d'anar a la taula de diàleg. Però la feina no s'ha fet. Sense aquest acord, el Govern va desarmat a la taula de monòleg", ha afirmat Estrada.

Així doncs, sobre aquesta qüestió, la diputada ha assegurat que la seva formació no té altra notícia que el fitxatge de Fernàndez i ha afegit que l'Executiu d'Aragonès anirà "sense força" a un espai "on ja s'ha vetat l'amnistia i l'autodeterminació".

A més, sobre la taula de diàleg, Estrada ha subratllat que "la cosa empitjora quan s'acosta la data", fent referència als dubtes sobre si el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, assistirà a la trobada. "El que havia de ser una reunió d'alt perfil cada vegada es va desinflant més", ha apuntat.

Ampliació de l'aeroport

Per altra banda, Estrada ha reiterat el rebuig frontal i total de la CUP a l'ampliació de l'aeroport del Prat. Per aquest motiu, ha reclamat la compareixença del president Aragonès i del vicepresident Jordi Puigneró perquè expliquin el posicionament del Govern.

 

Estrada ha recordat que no només s'ha de preservar l'espai de la Ricarda, sinó que el projecte és inviable per ser un "atemptat climàtic" i per augmentar la dependència amb l'Estat espanyol. Així doncs, ha denunciat que el projecte malbarata 1.700 milions d'euros públics que, al seu parer, podrien anar en infraestructures ferroviàries a Ponent, les Terres de l'Ebre o la Catalunya Central.

Estrada també ha qualificat de "contradictori" el fet que membres del Govern puguin assistir a la manifestació contra l'ampliació que se celebrarà el proper 19 de setembre. La manifestació, ha explicat, no exigeix només preservar la Ricarda, sinó que és una esmena a la totalitat pel que representa el projecte, en relació a la crisi climàtica.

Incompliments del Govern

A l'ampliació de l'aeroport, Estrada hi ha sumat la candidatura als JJOO d'hivern i la inversió al Circuit de Catalunya com a aspectes que allunya la formació de donar suport al Govern en aspectes com els pressupostos, dels quals ha afegit que encara no han vist ni una partida. 

La diputada també ha denunciat que el Govern està incomplint l'acord amb la seva formació pel que fa al nivell de confrontació que hauria d'exercir amb l'Estat, i ha posat d'exemple la participació d'Aragonès a actes amb el mateix Sánchez i el rei Felip VI.

Finalment, Estrada ha mostrat comprensió per la desmotivació i desorientació de la base independentista, però ha fet una crida a participar en els actes de la Diada. "La gent no ha de renunciar a desenvolupar un paper protagonista en aquest procés de drets socials i per la independència", ha animat davant del que ha valorat com "una transició 2.0 recentralitzadora i neoliberal".

 

Imatge principal: la diputada de la CUP Laia Estrada al Parlament / Foto: ACN