La delegada del govern espanyol, Teresa Cunillera, ha defensat aquest divendres que la interlocutòria del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena sobre la suspensió dels diputats presos i a l'exili "diu el que diu" i ha instat Junts per Catalunya i ERC a "complir les lleis". Cunillera ha recordat que la instrucció del jutge és que aquests diputats "poden ser substituïts mentre dura aquesta suspensió" i ha reclamat que el ple del Parlament pugui treballar "amb normalitat" després que aquest dijous quedés ajornat per la discrepància entre els dos grups independentistes. "Amb quina legitimitat demanarem als ciutadans que compleixin la llei si nosaltres no les complim?", s'ha preguntat la delegada del govern espanyol, Teresa Cunillera.

Respecte a les discrepàncies entre Junts per Catalunya i ERC i la posterior suspensió del ple, ha assenyalat que el Parlament "és el dipositari no només de la sobirania del poble sinó de les esperances". "No ho havia vist mai", ha afirmat Cunillera en referència als fets d'aquest dijous a la cambra recordant la seva trajectòria com a parlamentària.

La delegada del govern espanyol, que ha comparegut aquest divendres en roda de premsa per valorar els 100 dies del govern espanyol a Catalunya, ha reclamat que el Parlament treballi amb "la normalitat que se li ha d'exigir a un Parlament, que les majories són les que són i que la minoria també pugui treballar" i sigui "respectada" en l'exigència perquè el Govern "compleixi el seu programa".

Sobre l'ultimàtum plantejat pel president de la Generalitat, Quim Torra, en què amenaçava retirar el suport a Sánchez al Congrés si no permetia la celebració d'un referèndum, Cunillera ha destacat que "cap resolució reflecteix allò que es va dir en aquell moment" i ha recordat que l'executiu de Sánchez "ja va respondre que no calia esperar al novembre". "Ja hem vist el que ha durat", ha subratllat la delegada del govern espanyol, que ha afegit que vol "un interlocutor amb la mateixa actitud que volem nosaltres".

Balanç dels 100 dies de govern

Cunillera també ha fet balanç dels 100 primers dies al capdavant de la delegació del govern espanyol, entre els quals ha destacat la voluntat de "diàleg" després d'haver-se reunit amb el president de la Generalitat, Quim Torra, del Parlament, Roger Torrent i més de 40 alcaldes, entre els quals els de les quatre capitals catalanes i els implicats en l'enllaç entre l'AP-2 i l'AP-7; la coordinació en l'arribada de l'Open Arms, l'acord per a més recursos en matèria d'habitatge i contra la violència masclista o la col·laboració entre administracions per a un "estiu de normalitat" a l'Aeroport del Prat, concretament al control de passaports.

La delegació també ha citat, per exemple, l'aposta pel corredor mediterrani, la creació de la figura del nou coordinador amb Adif i Renfe o la reunió de la Comissió mixta d'Infraestructures el proper dia 15 d'octubre; o la seva implicació amb els Jocs del Mediterrani.