Després d'una jornada maratoniana de tensions i negociacions entre JxCat i ERC, el ple ha quedat suspès per manca de temps. El president del Parlament, Roger Torrent, ha decidit ajornar la tercera sessió del debat de política general davant la previsió de temps, que situava l'inici cap a quarts d'onze de la nit, més de deu hores després de l'hora prevista. Torrent tractarà amb els grups parlamentaris quan es reprendrà, tot i que molt probablement no serà fins a la setmana que ve. Incialment s’havia de reprendre a les 12 del migdia. A les nou de la nit encara estava reunida la Junta de Portaveus.

La jornada, més aviat maratoniana i tempestuosa ―un cop més―, ha estat marcada pels desacords primer i pels acords després. En l'ull de l'huracà hi havia els quatre diputats de JxCat processats per rebel·lió ―Carles Puigdemont, Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Tull―, que no es consideren suspesos. El matí ha començat amb retrets entre passadissos, que s'han transformat en un acord després d'intenses reunions, quatre hores després de l'hora prevista d'inici del ple.

Passades les deu del matí, el portaveu del grup, Albert Batet, ha registrat un escrit on comunicava a la Mesa que els diputats afectats mantenien la delegació de vot prèvia a la interlocutòria del jutge Llarena, i que per tant no s'acollien a la substitució com Oriol Junqueras i Raül Romeva. Però l'escrit ha estat tombat per un defecte de forma, que han advertit els lletrats i que el president del Parlament ha reclamat subsanar. Concretament, l'escrit havia d'anar signat pels mateixos interessats, i no pel portaveu.

Torrent Parlament Off the record canutasso - Sergi Alcàzar

Inicialment, JxCat s’ha oposat a presentar cap nou escrit, i les tensions s’han fet cada cop més evidents. Fins al punt que s’ha hagut de convocar una cimera al més alt nivell, que ha durat fins passada l’hora de dinar i que ha comptat amb el president Quim Torra, el vicepresident Pere Aragonès i el president Roger Torrent. També hi han participat els consellers Ernest Maragall i Elsa Artadi, a més dels màxims representants de JxCat i ERC. Fonts coneixedores expliquen que el desacord s’ha començat a desencallar amb l’arribada d’Aragonès. Fins llavors, els retrets corrien d'una banda a l'altra.

Finalment, l'acord ha arribat al despatx del president al Parlament passades les quatre de la tarda. El pacte respectava la diferenciació entre els diputats dels dos grups ―els d'ERC "designen" i els de JxCat "deleguen"―, però també contemplava que els quatre diputats farien arribar a la cambra un escrit que donava fe de l'escrit anterior del seu portaveu. En aquest hi constava una referència a l'acord del ple de dimarts, com també demanava Torrent.

Les discrepàncies en el si de la Mesa, que és l'òrgan que havia de dirimir l'assumpte, les han evidenciat el president del Parlament, Roger Torrent, i el vicepresident primer de la cambra, Josep Costa. Els dos principals grups de la majoria independentista s'han tornat a tirar els plats pel cap i han fet perillar l'estabilitat del Govern. Després de tot això, JxCat i ERC han volgut escenificar l'acord amb una roda de premsa conjunta on han tret ferro al xoc.

EL NACIONAL torra costa parlament el nacional sergi alcazar

Solució diferenciada

El xoc estratègic de tota la legislatura: pragmatisme contra legitimisme. Les diferències entre "designar" i "delegar" no són menors. Els diputats d'ERC han escollit la primera, que és la que va apuntar el jutge Pablo Llarena en la seva interlocutòria, que proposava la substitució dels parlamentaris per a no alterar les majories parlamentàries. I era el segon punt del dictamen que va aprovar el ple aquest dimarts. En canvi, JxCat no s'ha acollit a aquest segon punt. La conseqüència és que no donen els seus diputats per suspesos i continuen delegant el vot, en base a la petició que van fer a finals de maig.

No obstant això, durant el transcurs de la reunió de la Mesa, els lletrats del Parlament han expressat els seus dubtes perquè, després de la interlocutòria de Llarena, consideren que la situació va canviar, i que per tant les delegacions de vot van decaure. És per això que els serveis jurídics consideren que Puigdemont i els diputats presos no poden acollir-s'hi. També han avisat que podrien no comptar aquests vots.

La jornada ha arribat a un punt de surrealisme tal que, en un moment de la Junta de Portaveus mentre debatia les reconsideracions de Ciutadans i el PSC, el representant del PP ha arribat a plantejar que, tant per tant, s’acollissin a la mateixa solució que Junqueras i Romeva, provocant la sorpresa de la resta de membres. En diverses ocasions l’oposició ha plantejat “per què Junqueras i Romeva són diferents de la resta”.

La setmana ja va arrencar forta amb les càrregues davant del mateix Parlament. Ara, la tercera sessió del ple de política general, que havia de debatre i votar les propostes de resolució, ha quedat ajornada sine die. En una jornada molt accidentada, l'escenari electoral s'ha arribat a mencionar, tot i que no a desitjar.