La delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, ha obert la porta aquest dissabte a indultar els presos polítics en cas que siguin finalment condemnats. "Si es demana l'indult, jo en soc partidària, però l'han de demanar", ha assegurat Cunillera, que ha deixat clar que perquè aquesta situació es plantegi hi ha d'haver una sentència condemnatòria "ferma" i una demanda "ferma" dels presos, que passa per acceptar la culpabilitat dels fets

En aquest sentit, la delegada del govern de Pedro Sánchez s'ha mostrat en contra que els líders sobiranistes estiguin a la presó, però assenyala que s’ha de fer cas del que dictaminen els jutges. 

Cunillera ha fet aquestes declaracions al programa El Suplement de Catalunya Ràdio, on també ha demanat "respecte per la separació de poders" i ha defensat la "independència judicial". Preguntada per l'escàndol del xat de jutges, Cunillera ha assegurat que no li van agradar, però que s'emmarquen dins una conversa "privada".

Sobre les possibilitats de diàleg entre el govern espanyol i el català, la delegada ha assegurat que la perspectiva és "positiva" i ha reivindicat que el govern socialista ofereix "una cosa que fins ara no era sobre la taula: un ambient diferent a l'hora de negociar, sense imposicions". Tot i això ha tornat a negar el dret a l'autodeterminació de Catalunya i ha defensat una "reforma constitucional". "El govern de la Generalitat demana unes coses que no es poden trobar dins de la Constitució", ha defensat.

Preguntada per si hi pot haver un nou 155, Cunillera ha assegurat que està "segura" que no, perquè la Generalitat respectarà la llei, però que si no ho fes, "la Constitució té els seus mecanismes per donar solució a moments greus". Finalment, Cunillera ha reconegut Catalunya com una "nació" i ha recordat que "ho diu el preàmbul de l'Estatut". 

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ja va fer una proposta d'indult semblant durant la campanya electoral del 21-D, però va ser desmentida en poques hores pels seus companys socialistes de Madrid