El candidat del PSC a les eleccions del 21 de desembre, Miquel Iceta, ha qualificat aquest divendres de prematura la seva proposta d'indultar els líders sobiranistes si són condemnats, si bé ha assenyalat que prefereix equivocar-se "buscant la reconciliació entre catalans que encertar a mantenir les ferides obertes".

"Sens dubte, es tracta d'una proposta prematura i aquí ha de quedar això, però em comprometo, si sóc president, a prendre totes les decisions i emprendre totes les iniciatives que afavoreixin la reconciliació" entre els catalans, ha respost en ser preguntat si és coherent defensar l'article 155 de la Constitució i, alhora, advocar per indults en cas de condemna.

Iceta ha recordat que el PSC ha hagut de donar suport al 155 "per desgràcia" perquè en cap cas no era una opció desitjada, i ha assenyalat que els socialistes es van deixar la pell per evitar una proclamació de la independència i la posterior suspensió de l'autonomia.

"L'únic responsable es diu Carles Puigdemont. La DUI va fer inevitable l'aplicació del 155 que, afortunadament, ha servit per convocar eleccions en el termini més breu possible" i ara els catalans podran triar canviar d'etapa, ha reivindicat.

Així, ha assenyalat que en una situació com l'actual és millor tenir al capdavant del govern espanyol l'actual president, Mariano Rajoy, que no pas altres responsables del seu partit: "Sort que tenim Rajoy i no Aznar. Sort que tenim Rajoy i no altres dirigents del PP, que no vull anomenar per respecte i educació".

La Generalitat, seu de la conferència de presidents

En un esmorzar informatiu de Nueva Economía Fórum, ha anunciat que si guanya les eleccions trucarà a Mariano Rajoy i li oferirà que el Palau de la Generalitat sigui la pròxima seu de la conferència de presidents autonòmics "prèvia a les reunions que el Consell de Política Fiscal i Financera ha de tenir per reformar el sistema de finançament".

"Catalunya tornarà a tirar del carro en aquest tema, com ha fet sempre", ha promès Iceta, si bé ha alertat que per a això és necessari que els independentistes passin a l'oposició i hi hagi un Govern transversal i catalanista que, ha defensat, ha d'encapçalar ell.

Iceta ha insistit que es donarà dos anys com a màxim per arribar a acords amb el govern central perquè vol demostrar que la millor via és la del diàleg i no la unilateral.

Tornada de Puigdemont

Quan ha estat preguntat per la possibilitat que Puigdemont torni de Brussel·les durant els propers dies, ha assenyalat que la campanya electoral està sent excepcional per circumstàncies com el fet que el president no sigui a Catalunya: "Els problemes dels catalans són aquí i s'han de resoldre aquí des de la política i les institucions".

I sobre el Govern que vol formar, ha destacat que no serà de coalició de quotes de partit, sinó "operatiu, potent i prestigiat," amb un conseller o consellera en cap que s'encarregui de les tasques més quotidianes i de gestió mentre ell concentra la seva tasca "a restablir la situació i recuperar els valors de Catalunya fets malbé per l'independentisme".