El candidat del PSC a les eleccions del 21-D, Miquel Iceta, ha assegurat que “si hi ha sentència condemnatòria demanaria l’indult per als empresonats”. En declaracions a El món a RAC1, el primer secretari dels socialistes catalans també ha admès que l’escenari post electoral pot ser complicat per formar govern, però que en tot cas, tret que els independentistes sumin majoria, l’única alternativa de govern és la seva.

A més, s’ha mostrat contrari que Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart estiguin a la presó, però assenyala que s’ha de fer cas del que dictaminen els jutges. “La presó preventiva té molt més sentit per una altra mena de delictes”, ha dit, per afegir que “en un estat de dret un no té cap més remei que acatar el que digui el jutge, però això no vol dir que hi estiguem d’acord” i per això ha defensat que cal fer ús dels “mecanismes que té la democràcia per cosir ferides que tenen un origen polític”.

Ni Albiol ni Arrimadas

“No faré mai president un independentista, ni Inés Arrimadas ni Xavier García Albiol”, ha assegurat Iceta, per afegir que aspira a un resultat “espectacular”, al qual els “comuns no s’atreviran a estar en contra”.

L’objectiu de Miquel Iceta i el PSC és recuperar la via del diàleg i per això proposa un govern de persones que no estiguin vinculades a un partit: “Seria impossible que Xavier García Albiol i jo compartíssim govern”. Iceta reconeix que hi ha molta feina a fer i que si és president necessitarà ajuda i es compromet a deixar el càrrec “si al cap d’un temps prudencial el diàleg no dona els seus fruits”.

Tindrà conseller o consellera en cap

“Vull un conseller o consellera en cap perquè m’hauré de dedicar a refer els ponts a Madrid i Brussel·les”, ha afegit Iceta, per assegurar que “si al cap de dos anys la via del diàleg, la negociació i el pacte no ha generat fruits, jo no podria seguir com a president”.