La defensa del president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha demanat al Tribunal Suprem que aparti tots els magistrats del tribunal que ha de jutjar el procés, segons avancen El Confidencial i El Español i ha confirmat l'ACN.

La setmana passada, la defensa va presentar un escrit per recusar el president del tribunal, Manuel Marchena, i l'endemà va fer-ne una ampliació per demanar que també s'apartés els altres sis magistrats.

Per fer-ho, es basa en la sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) que ha donat la raó a Arnaldo Otegi reconeixent que se li va vulnerar el dret a tenir un judici just per la presència al tribunal d'una magistrada que no era "imparcial". Ara, la sala del 61 haurà d'estudiar tant la recusació de Marchena com la de la resta de magistrats. Un fet que caldrà veure si retarda l'inici del judici.

Fonts jurídiques han explicat a El Confidencial que aquesta recusació "torna a posar en perill les previsions d'inici de la vista oral dels presos polítics". 

Per la seva banda, l'advocada de Cuixart, Marina Roig, recorda a l'escrit els missatges del portaveu del PP al Senat, Ignació Cosidó, i per això demana a Marchena que abandoni el cas i fa la petició extensiva als magistrats Andrés Martínez Arrieta, Juan Ramón Berdugo Gómez de la Torre, Antonio del Moral García, Luciano Varela Castro, Andrés Palomo del Arco i Ana María Ferrer García.

A més dels set jutges, a l'escrit també es carrega contra altres membres de la sala penal del Suprem: "Un dels últims magistrats designats per formar la sala segona, Vicente Magro, va ser escollit per a les llistes del PP i el també magistrat de la sala segona, Llarena Conde, va ser sorprés públicament en un sopar, al mes de juliol, quan encara era instructor de la causa, en companyia d'Alberto Fernández Díaz, president del PP a Barcelona i germà del ministre de l'Interior d'un dels governs de Rajoy".