El president d'Òmnium, Jordi Cuixart, ha insistit que l'única sentència acceptable és l'absolució i ha afegit que, si no arriba, s'haurà de treballar per l'amnistia. Així ho ha afirmat en una entrevista al diari gratuït Judici a la Democràcia que Òmnium distribueix avui dimarts coincidint amb el segon aniversari de l'1-O. Es reparteixen 115.000 exemplars a més de 50 parades de metro, tren i ferrocarril de Barcelona i l’Àrea Metropolitana.

A pocs dies de conèixer la sentència del Tribunal Suprem (TS), Cuixart diu que tot fa pensar que serà un "atac directe a l'exercici dels drets fonamentals i el cop a la democràcia més important des de la dictadura franquista". De fet, segons Cuixart, s'entra en una "etapa similar a la mobilització antifranquista, sostinguda en el temps".

El president de l’entitat, que el 16 d’octubre complirà dos anys en presó preventiva, es mostra convençut que "la resposta social a la sentència serà majoritària" perquè, segons ha dit, no es pot normalitzar "la repressió de conquestes socials" i fa una crida a la "mobilització constant".

Per a Cuixart, les accions s'han de dur a terme des la "protesta noviolenta dins la desobediència civil davant de lleis o prohibicions injustes" per denunciar que neguen drets humans protegits en democràcia. "En definitiva, cadascú s’ha de preguntar quin sacrifici està disposat a fer com a demòcrata per defensar els drets fonamentals, tal com fem amb altres causes justes com l’emergència climàtica", ha afegit.

Cuixart ha insistit en la idea de tornar a exercir cadascun dels drets que siguin condemnats i ha deixat clar que no es renunciarà al dret a l'autodeterminació, és a dir, "al dret a decidir el futur polític a les urnes".

La publicació es pot trobar des de primera hora del matí a més de 50 parades de metro, tren i ferrocarril de Barcelona i l’Àrea Metropolitana. Segons Òmnium, al conjunt del país el diari arribarà també a totes les comarques gràcies a les 45 seus territorials i als voluntaris d’Òmnium Cultural. El diari es tornarà a repartir al vespre als mateixos punts de distribució entre les 18 h i les 20 h.