El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha criticat la situació de crisi que hi ha entre els partits independentistes arran dels pactes municipals i els ha demanat “entesa imprescindible i urgent”. En una entrevista a RAC1 des de la presó de Lledoners, Cuixart ha considerat que ERC i Junts per Catalunya tenen “una manca de sentit d’estat total” i els ha advertit que això els podria “fer perdre la Generalitat”.

“Si no són capaços de veure que entre el 2010 i el 2015 la societat catalana va fer saltar pels aires el sistema de partits, els tornarà a passar. A vegades penso que per tornar a néixer cal abans morir. Què vull dir amb això? Doncs que no cal preocupar-se molt si hi ha nous lideratges polítics", ha assegurat.

El president d’Òmium ha insistit que la unitat entre formacions independentistes és especialment important en aquests moments, a les portes d’una sentència que espera que sigui condemnatòria. En aquest sentit, ha explicat que la seva aposta per afrontar-la és una “mobilització constant i no permanent”. "Si Junts per Catalunya i Esquerra no es posen d’acord amb els ajuntaments i la diputació, com coi sabran el què han de fer amb això? Ens hem de fer costat i decidir junts. No pot ser una manifestació i prou. És una cosa que ha d’anar més enllà i que aglutini el 80% de la gent", ha dit.

Cuixart, president?

D’altra banda, Jordi Cuixart ha descartat presentar-se com a president de la Generalitat de Catalunya, ja que espera passar “molts anys” a presó. "Jo el que vull és ser president d’Òmnium. I d’aquí 10 anys, o el temps que estaré aquí, que crec que serà molt, em veig tornant a la fàbrica. Ara agrado a tothom perquè no soc de cap partit. Però sí, descarto la candidatura a la presidència de la Generalitat", ha afirmat.

Parlant del futur, el president d’Òmnium ha desvetllat que el seu fill que ha de néixer el proper mes de setembre serà un nen, tot i que no ha volgut dir quin serà el seu nom. A més, ha explicat que tindrà dret a sortir de la presó per assistir al part.

La investidura

Pel que fa a la investidura de Pedro Sánchez, Cuixart ha evitat dir què haurien de fer els partits independentistes però ha considerat que haurien de ser "més determinants". "No té sentit eixemplar la base si han d’haver renúncies. La prioritat no ha de ser sortir de la presó", ha indicat.

Rosalía també arriba a la presó

Cuixart ha parlat també del fenomen de Rosalía i la seva nova cançó en català: “és el millor que li ha passat a la llengua catalana en molt de temps. Despolititza la llengua: l’agafa i li diu al món que ara es vol expressar en aquesta llengua, el català, que és de tots i no és de ningú".