El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha fet una crida als partits polítics per teixir grans consensos de país, després del que ha considerat un resultat històric de les eleccions del 14 de febrer en les quals les formacions independentistes van obtenir majoria tant en escons com en vots. "No podem malbaratar aquest resultat històric del sobiranisme i l’independentisme. Som majoria com mai", ha emfatitzat Cuixart en el marc d'una Declaració d'Òmnium Cultural sobre el resultat de les eleccions. 

Davant aquesta situació, Cuixart ha considerat que ara toca als partits polítics "assumir aquesta responsabilitat com a pròpia i amb visió d'Estat" per caminar cap a l'amnistia, l'autodeterminació i la República Catalana, que s'ha de construir amb els fonaments de la justícia social.

eleccions Catalunya 14 -F votacio malalts covid - Jordi PlayUna dona votant el dia de les eleccions a Barcelona / Jordi Play

Missatge a l'Estat espanyol: "Heu fracassat"

Cuixart també ha tingut un missatge clar i contundent cap a l'Estat espanyol, que ha assegurat que ha fracassat en la seva missió de silenciar i reprimir l'independentisme. 

"Durant deu anys ens heu estat dient que no érem prou, heu estat negant la realitat que expressa la voluntat democràtica de Catalunya: empresonant-nos, represaliant-nos i forçant-nos a l’exili, suspenent-nos l’autonomia, inhabilitant Presidents o imposant-nos la data electoral posant en risc la vida de milers de persones", ha defensat Cuixart que ha afegit: "Heu fracassat. Avui som majoria".

En aquesta mateixa línia, i amb una clara referència al resultat de les eleccions del 14-F, ha remarcat: "No ens heu pogut vèncer: seguim dempeus i avui som més,  i més legitimats encara"

El president d'Òmnium, condemnat a nou anys de presó per sedició, ha destacat el paper clau de la ciutadania en tot el procés que ha lluitat amb "una actitud valenta i compromesa". Per això, des del seu punt de vista, ara toca als partits polítics respondre a les seves demandes i actuar "tant amb ambició com amb sentit d’Estat". 

A més, ha emplaçat a fer una aposta decidida per la creació d'una llei d'amnistia que compte amb un ampli consens dins de la ciutadania. "Una majoria encara més gran, el 80% de la societat catalana, defensa l’amnistia com a instrument imprescindible per l’inici de la negociació del conflicte polític”, ha indicat.

Lledoners Cuixart tercer grau suspensio Maria ContrerasJordi Cuixart pocs minuts abans d'entrar a la presó de Lledoners després que se li retirés el tercer grau, un règim de semillibertat que li permetia dormir fora de la presó / Maria Contreras

Situació actual

D'altra banda Cuixart també s'ha referit a l'actual situació marcada per la pandèmia de la Covid que ha implicat una crisi sanitària, econòmica i social sense precedents. Per poder-hi fer front ha demanat "grans consensos" de partit. 

També ha mencionat la irrupció de l'extrema dreta de Vox, que s'ha convertit en la quarta força del Parlament amb onze escons. Davant aquesta situació, Cuixart ha apel·lat a la resta de formacions que deixi de "girar l’esquena a la cultura" i enforteixin "la cohesió social amb una aposta decidida per l’educació, davant l’ascens de l’extrema dreta". 

Finalment, també ha tingut paraules per aquelles persones amb les quals no comparteix el projecte independentista. "Tot i ser majoria volem seguir compartint amb tots aquells conciutadans que encara no veuen en la construcció de la República el seu projecte de present i futur", ha destacat.

Pluralitat de l'independentisme

Jordi Cuixart ha fet la declaració institucional aquest migdia al Museu Marítim de Barcelona, en un acte on Òmnium Cultural ha reconegut els actors del moviment independentista des dels anys seixanta fins a l’actualitat. Per això, hi han participat persones han tingut un paper destacat en la construcció del moviment independentista, des de la clandestinitat del franquisme, com Àngels Baldó, Agustí Alcoberro, Jordi Porta, Eliseu Climent, Tomeu Martí, Gabriela Serra, Blanca Serra, Andreu Camps i Magda Oranich, així com els primers anys de la democràcia, representats en l’acte per Àngel Colom, Joan Manuel Tresserras, Carles Campuzano, Jordi Bosch i Núria Cadenes.

Declaració política Òmnium Cultural / Òmnium CulturalDiferents persones vinculades a la política i entitats socials sobiranistes i independentistes han participat en l'acte d'Òmnium / Òmnium Cultural

També s’ha tingut un record pels protagonistes de les grans mobilitzacions ja al segle XXI, representats per Marcel Mauri, Mònica Sabata, Joel Joan, Toni Infante, Elisenda Paluzie, i també pel 9N i l’1 d’Octubre, amb Francesc Homs, Irene Rigau, David Companyon, Marta Sibina, Tània Verge, Julià de Jòdar, Meritxell Borràs i Josep Maria Cervera.

"Som persones diverses perquè volem mostrar la pluralitat de Catalunya", ha defensat Cuixart.