Òmnium Cultural ha celebrat una trentena d'actes amb represaliats en una vuitantena de punts per visibilitzar que una llei d'amnistia és l'única solució per als presos polítics o exiliats. En total, l'entitat que presideix Jordi Cuixart, condemnat a nou anys de presó per sedició, ha comptat amb un centenar de persones investigades, encausades o jutjades, així com els seus familiars.

Entre els sentenciats hi han participat el president inhabilitat Quim Torra, els consellers Bernat Solé, Josep Rull i Meritxell Borràs, o l'exmembre de la mesa del Parlament Ramona Barrufet. En el cas dels encausats han donat el seu testimoni l'exsecretari general del Diplocat, Albert Royo; la directora de Serveis d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Marta Garsaball; l’activista Jordi Pesarrodona. També, han intervingut persones que estan sent investigades pels talls de la Jonquera, Salt, el 3 d'octubre o Urquinaona; bombers represaliats; detinguts pel 23-S, o investigats per l'operació Volhov. Finalment, els actes han comptat amb la veu dels familiars de polítics exiliats com Carles Puigdemont, Anna Gabriel, Clara Ponsatí, Lluís Puig i Meritxell Serret.

Al detall, aquests actes s'han dut arreu del territori com, per exemple, Barcelona, Lleida, Tarragona, Girona, Terrassa, Cervera, Santa Coloma de Farners, Badalona, Manresa, Amposta, Sabadell, Figueres, Solsona, Granollers, Berga, Vilafranca del Penedès, Vic, Mataró i Ripoll,

No deixar a ningú enrere

El vicepresident d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha assegurat que l'entitat no deixarà a ningú enrere. "No deixarem ningú sol, no deixarem ningú pel camí. Òmnium, com a principal entitat de la societat civil, serà pal de paller perquè cap persona represaliada quedi al marge d’aquesta eina global que es diu amnistia”, ha remarcat Mauri. 

Des del seu punt de vista, l'amnistia i l'autodeterminació són les dues úniques eines polítiques que poden resoldre el conflicte entre Espanya i Catalunya. "Si  el govern espanyol vol esmenar la injustícia que ha comès, si vol resoldre el conflicte  polític per vies democràtiques i polítiques, haurà de reconèixer el dret a l'autodeterminació i aprovar una amnistia", ha destacat. 

A més, ha recordat que “l’amnistia és l’única via que abraça el conjunt dels represaliats”. 

El passat 16 de gener, Òmnium va iniciar una campanya per recollir signatures a favor de l'amnistia i el dret a l'autodeterminació. Per això, ha instal·lat un centenar de punts fixos arreu de Catalunya. Amb aquesta iniciativa es vol aconseguir el màxim suport de la ciutadania perquè l'estat espanyol reconegui l'existència d'un conflicte polític a Catalunya, que només es pot resoldre a través d'una llei d'amnistia i "fent possible l'exercici del dret a l'autodeterminació".